Waarom zijn krabpalen belangrijk?

Krabben is voor katten natuurlijk gedrag. Ze doen dit om zichzelf te verzorgen, om te communiceren of ze gebruiken het als uitlaatklep. Daarnaast zijn krabpalen handig om op te spelen en te slapen. Als je niet voldoende krabpalen in huis hebt, kan je kat ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals krabben aan meubels, behang of gordijnen. Maar welke krabpalen zijn fijn voor je kat? Hoeveel heb je er nodig en waar plaats je ze eigenlijk? Kom erachter wat het beste is voor jouw kat. 

Waarom krabben katten?

Om echt te begrijpen waarom krabpalen belangrijk zijn, is het goed te weten waarom katten eigenlijk krabben. Je kat kan krabben om uiteenlopende redenen, maar we vertellen hier meer over de meest voorkomende.

Onderhoud van de nagels

Katten gebruiken hun nagels om te klimmen en prooien te vangen. Het is daarom belangrijk dat de nagels scherp blijven! Door te krabben zorgt je kat ervoor dat de nagels netjes onderhouden en scherp blijven. Het gaat dan voornamelijk om het verwijderen van de buitenste laag van de nagel. Door te krabben over een ruw materiaal zoals sisal, verwijdert je kat deze oude laag en komt een nieuwe laag tevoorschijn. De nagels van een kat blijven groeien en worden te lang als je kat niet kan krabben.

Het markeren van het territorium

Je kat markeert zijn territorium door op verschillende plekken te krabben. Tijdens het krabben ontstaat op de krabplek een markering die zichtbaar is en wordt er een geur achtergelaten door middel van feromonen uit de geurklieren in de poten. Deze markering en geur dienen als boodschap voor andere katten: ik was hier! Andere katten kunnen de markering al op afstand zien en als ze dichterbij komen helpt de geur mee om duidelijker te maken wie die markering heeft achtergelaten.

Emotionele uitlaatklep

Waarschijnlijk herken je het wel: je komt thuis en het eerste wat je kat doet als hij je ziet, is naar een krabplek rennen om daar eens lekker los te gaan. Dit komt doordat krabben ook kan dienen als emotionele uitlaatklep voor je kat. Dat geldt helaas niet alleen voor blijdschap: katten krabben ook als ze gefrustreerd zijn, omdat ze bijvoorbeeld een standje krijgen, of niet in staat zijn iets te doen wat ze willen doen. Je kat probeert op die manier zijn stress te verminderen.

Lekker uitrekken

Je zult regelmatig zien dat je kat zich tijdens het krabben eens even lekker helemaal uitrekt. Katten rekken de spieren in hun rug en schouders uit. Dat doen ze bijvoorbeeld nadat ze geslapen hebben.

Krabpalen helpen je kat

Bovenstaande is allemaal natuurlijk gedrag en het is aan jou om ervoor te zorgen dat je kat dit gedrag kan vertonen in huis. Doe je dat niet? Dan raakt je kat gefrustreerd en zal hij bijvoorbeeld gaan krabben aan meubels, behang of tapijt. Krabpalen, krabmatten en krabbollen in je huis zijn dus erg belangrijk voor het welzijn van je kat! Een kat moet altijd kunnen krabben in huis, of je een krabpaal nou in het interieur vindt passen of niet.

Hoeveel krabpalen heb je nodig?

Het is lastig te zeggen hoeveel krabpalen je precies nodig hebt in je huis om in de behoeften van je kat te voorzien. Wel is duidelijk dat één krabpaaltje weggestopt in een hoekje niet voldoende gaat zijn. Je hebt dus sowieso meerdere krabpalen nodig. Bovendien dienen krabpalen niet alleen om te krabben, maar ook om te klimmen naar hogere plekken, of om in te slapen. Je creëert met de juiste krabpalen op de juiste plek dus een ideale omgeving voor je kat om te krabben, slapen en klauteren.

Verschillende soorten krabmogelijkheden

Elke kat heeft zijn eigen voorkeuren om te krabben. De ene kat krabt graag verticaal, de ander horizontaal. Sommigen krabben graag aan sisal, anderen weer aan karton of hout. Zorg dat je de voorkeuren van je kat leert kennen en experimenteer dus met verschillende opties: krabpalen met sisal, krabbollen, krabplanken, krabtonnen, karton, hout, noem het maar op.

Naast verschillende materialen, heb je natuurlijk ook nog verschillende groottes en types krabpalen. Je kunt bijvoorbeeld een grote krabpaal kopen waarin je kat ook kan slapen en spelen. Daarnaast kan het handig zijn om een grote stam te hebben waarin katten omhoog kunnen klimmen naar hogere plekjes, zoals een kast. Houd er daarbij rekening mee dat katten moeilijk naar beneden kunnen klimmen en dat ze dus trapsgewijs naar beneden moeten kunnen via een andere route.

Als je kat graag horizontaal krabt, kun je ergens een krabplank neerleggen. Je zou zelfs tegen een wand een krabplank kunnen bevestigen.

Waar plaats je krabpalen?

Voor je kat is het prettig om door het hele huis krabpalen neer te zetten, maar het beste is wel om ze strategisch te plaatsen. Katten krabben bijvoorbeeld graag na het slapen. Als je kat dus een favoriet slaapplekje heeft, is het handig om daar ook een krabpaal te plaatsen, zodat je kat zich meteen lekker uit kan rekken na het slapen.

Probeer krabmogelijkheden vooral niet te verstoppen. Ze zijn niet altijd even mooi, maar je kat heeft weinig aan krabpalen en krabbollen die weggestopt zijn. Deze voorzien niet voldoende in de behoeften van je kat. Het is belangrijk dat katten de krabpalen ook echt duidelijk zien (plaats er bijvoorbeeld eentje in een looproute), want het kan een herinnering zijn om te krabben op de juiste plek. Daarmee voorkom je dat je kat uitwijkt naar de bank. Zorg dat er krabpalen zijn op plekken waar je kat vaak is, dan kom je al een heel eind. Houd altijd het krabgedrag van je kat in de gaten om nieuwe behoeften te ontdekken.

Een goede krabpaal uitzoeken

Het is niet alleen belangrijk om meerdere krabpalen op de juiste plekken te hebben, maar de krabpalen, krabbollen, etc. moeten ook kwalitatief goed zijn. Een goede krabpaal houdt rekening met deze aspecten:

  • Materiaal
  • Stevigheid
  • Lengte

Materiaal

Katten gebruiken krabpalen om hun nagels te onderhouden en dat kunnen ze alleen met ruwe materialen zoals sisal, karton of hout. Haal je een krabpaal met een materiaal dat je kat niet fijn vindt, dan kan het goed zijn dat je meubels, behang of gordijnen de klos zijn.

Stevigheid

Heb je nog steeds het kittenkrabpaaltje staan terwijl je kat al volwassen is? Tijd voor een serieuze upgrade! Een krabmogelijkheid moet stevig zijn: je kat moet er lekker op los kunnen gaan, zonder dat hij de hele krabmogelijkheid meeneemt. Zorg er dus voor dat je een degelijke krabpaal haalt die het gewicht en krabgeweld van je kat aankan. 

Lengte

Omdat katten zich tijdens het krabben graag uitrekken, is het ook erg belangrijk dat je krabpalen lang genoeg zijn. Je kat moet zich helemaal kunnen uitrekken, dus zorg voor een goede lengte die past bij je kat. Merk je dat je kat tijdens het krabben makkelijk bij de bovenkant van de paal komt? Dan heb je waarschijnlijk een langere paal nodig.

Onze krabpaaltips

We hebben verschillende soorten krabpalen voor je op een rijtje gezet, zodat je de ideale krabpaal voor je kat kunt vinden:

  • Think Like a Cat – Pam Johnson-Bennett
  • Als de kat het voor het zeggen had – Liesbeth Puts
  • LICG
Scroll naar boven