Trek geen kerstkostuum aan bij je kat: wij vertellen waarom!

Kerst betekent gezelligheid, veel lekkers en mooie outfits. Zelfs huisdieren worden niet vergeten. Een leuke photoshoot bij de kerstboom, met een bijpassend kostuum: een kerstpakje of een kerstmuts met hele grote strik. Kostuums zijn niet katvriendelijk, wij vertellen waarom.

Waardevolle kleding voor huisdieren

Voor huisdieren is het dragen van kleding in bijzondere gevallen van toegevoegde waarde. Denk aan schoentjes tegen de kou van sneeuw of voor heet asfalt, speciale jassen voor hondenrassen die geen ondervacht hebben, kleding met reflectoren voor zichtbaarheid in het donker, of kleding met een beschermende functie tegen aanvallen van wilde dieren. In deze gevallen beschermt het dieren, of geeft het meer comfort. Dit is diervriendelijk en kleding voor het welzijn van huisdieren.

Waarom zijn kostuums niet katvriendelijk?

De verkoop van kostuums voor huisdieren is een goedlopende markt, ongeacht wat huisdieren hier zelf van vinden. Er zijn meerdere redenen waarom een kostuum niet katvriendelijk is. Het geeft een kat stress, het maakt angstig, het beperkt natuurlijk gedrag en het kan gevaarlijk zijn. Kostuums voor huisdieren zijn niet gemaakt voor comfort.

Stress, angst en gedragsverandering

Kostuums zijn gemaakt voor entertainment. Er is hierbij geen rekening gehouden met hoe het voor een kat is om een kostuum te dragen. Veel kostuums bedekken het hoofd of gezicht, waardoor huisdieren zich beperkt kunnen voelen. Ze kunnen bijvoorbeeld minder zien en horen. Katten kunnen door de beperking van de vrijheid om te kunnen bewegen, angstig worden. Ook kunnen ze erg gestresst raken. Met stress kunnen katten zich extreem gaan wassen en likken aan de vacht, heel stil gaan zitten of liggen. of juist uithalen of luidruchtig zijn. Soms zie je ook dat katten met het dragen van kleding zich totaal niet meer bewegen en bijvoorbeeld direct omvallen.

Beperkt natuurlijk gedrag

Kostuums kunnen je huisdier beperken in beweging en natuurlijk gedrag. Ze kunnen zich minder vrij bewegen, waardoor bijvoorbeeld het springen, liggen of klimmen beperkt wordt. Met een kostuum de kattenbak in, buigen om te eten, zichzelf beschermen tegen andere katten, in al deze situaties zal de kat zich geremd voelen. Katten zijn erg flexibel en gewend om zich gemakkelijk te kunnen bewegen. Katten wassen zich van nature vele uren op een dag, met het dragen van een kostuum kunnen ze niet bij hun volledige vacht komen, daarnaast is het de vraag of ze zich vrij genoeg kunnen bewegen om überhaupt hun vacht te kunnen onderhouden.

Communicatie

Katten zijn prooidieren en gebruiken hun communicatie om mee te krijgen wat er in de directe omgeving gebeurt. Kostuums die bijvoorbeeld de oren bedekken, snorharen plat drukken en het zicht beperken kunnen hierdoor stress veroorzaken. Een kat weet zelf niet dat hij in een veilige omgeving thuis zit en krijgt deze signalen hierdoor ook niet binnen.

Met meerdere katten in een huishouden geeft het een kat ook extra stress bij het dragen van een kostuum omdat hij hierdoor in een nadelige positie komt tegenover andere katten. Hij kan bijvoorbeeld de waarschuwing missen van een naderende tegenstander. Ook kan een kat zo overstuur zijn bij het dragen van een kostuum dat hij uit gaat halen naar een andere kat in huis. Of andere katten vinden het kostuum interessant en gaan achter de kat aan die gevangen zit in het kostuum.

Geur is voor katten een belangrijke methode van communicatie en identificatie. Een kostuum heeft een eigen geur en bedekt hiermee de kat. Dit zorgt ervoor dat de eigen geur van de kat niet meer merkbaar is voor andere katten. Deze onbekende geur die ze dan wel ruiken kan verontrustend zijn en ze herkennen misschien de kat in het kostuum niet meer. Als het kostuum uit gaat zal je kat waarschijnlijk zichzelf overmatig moeten wassen om zijn eigen geur weer te herstellen.

Ongemak & gevaarlijk

Naast natuurlijk gedrag en stress kunnen kostuums ook gevaarlijk zijn. Kostuums kunnen bijvoorbeeld te warm zijn door gebruik van bepaalde stoffen en het bedekken van het lichaam. Katten hebben dan niet zelf de vrijheid om daar wat aan te kunnen doen, waardoor ze hieronder lijden en het zelfs gevaarlijk kan worden.

Sommige katten zijn erg gevoelig voor alles wat hun vacht aanraakt en daarom kan het onprettig zijn om een kostuum te dragen dat tegen specifieke delen van het lichaam aan komt. Dit kan bijvoorbeeld jeuken of pijnlijk zijn. Zelfs wanneer de oren bedekt zijn kan binnenkomend geluid pijnlijk zijn, vanwege de vervorming van het geluid en de gevoeligheid van het gehoor van een kat.

Kostuums kunnen allerlei versiering hebben, zoals lintjes, strikjes, kralen, verlichting en dergelijke. Hier kunnen katten aan gaan knagen en opeten. Vooral als de kat vastbesloten is om uit het kostuum te willen ontsnappen. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor beschadiging aan het gebit, verstikking of een darmblokkade.

In het middelpunt staan & vrije wil

Niet elke kat voelt zich prettig bij aandacht of direct contact. Vooral een angstige of timide kat heeft liever niet dat iedereen hem rechtstreeks aankijkt of optilt, aankleedt, foto’s maakt of aandacht geeft. Voor katten is een directe blik een teken van een uitdaging. Het aankijken van een kat heeft dus een hele andere betekenis. Bij het aankleden en aandacht geven van de kat betreed je de persoonlijke ruimte van de kat en dwing je ongewenste interactie af. Naast dat deze situatie ongewenst is voor je kat, geeft dit ook stress, beperkt het de vrije wil, beweging en het natuurlijke gedrag.

Etisch & respect

Bij het aantrekken van een kostuum bij je kat positioneer je als baasje je eigen vermaak boven het welzijn van je kat. Het is de vraag of wij als mensen dieren op deze manier willen behandelen. Het zorgt voor een respectloze houding ten opzichte van dieren. Dieren aankleden om mensen aan het lachen te maken, of dieren er schattig uit laten te zien is niet eerlijk tegenover dieren, die niet begrijpen wat er aan de hand is en zelf geen keuze hebben of dit zichzelf laten aandoen. Dit is een verdrietige situatie.

Vier een katvriendelijke Kerst samen met je kat

Wil je toch graag Kerst vieren met je kat en je kat hierbij betrekken? Zoek dan naar een typisch kerstmandje, wat dacht je van een gave kerstboom tent, een kerst kattenholletje of een kerstboom mandje. Of kijk eens naar de volgende leuke producten: adventskalender, Gingerbread speelgoed en kattenhengel Santa.

Scroll naar boven