Prachtige houten kerstboom van Xmas3

Katten en kerstbomen gaan vaak niet goed samen. Echte kerstbomen en kunstkerstbomen kunnen namelijk gevaarlijk zijn voor katten. Daarom zoeken wij elk jaar alternatieve kerstbomen die juist wél veilig zijn. Dit jaar hebben wij een houten kerstboom van Xmas3 (verkrijgbaar bij Dille & Kamille) uitgebreid getest. Hij staat prachtig in huis, is degelijk, catproof en dus een absolute aanrader!

Kerstboom Xmas3

Kerstboom hout

Eigenschappen
WinkelDille & Kamille
MateriaalFSC vurenhout en beukenhout
Hoogte190cm

Praktisch & sfeervol

De kerstboom is van het merk Xmas3 en is ontworpen door Rada Kos. De kerstboom is gemaakt van twee soorten hout. De stam en de voet van FSC vurenhout en de takken van FSC beukenhout. Dit maakt de kerstboom een duurzaam alternatief. Daarnaast is het gemakkelijk op te bergen. De boom is verkrijgbaar in drie verschillende maten namelijk 190cm, 125cm en 75cm hoog.

Opbouw kerstboom

De kerstboom is verpakt in een efficiënte doos. De stam is in twee delen verdeeld, waardoor de verpakking handzaam is qua formaat en de kerstboom makkelijk opgeborgen kan worden. De doos is daarom ook handig om te bewaren.

De voet is stevig en is gemakkelijk aan elkaar te bevestigen. De stam kun je in de voet draaien, echter is de ‘draaischoef’ gemaakt van hout en niet met metaal. De vraag is dus hoeveel jaar de stam stevig in de voet bevestigd kan worden of dat er door het draaien ruimte gaat ontstaan. De twee onderdelen van de stam bevestig je door de juiste tak erdoor te steken, alleen is het niet heel handig aangegeven welke tak dat precies is.

Wij hebben de twee onderdelen van de stam even los in elkaar gelaten en zijn begonnen met het sorteren van de takken van klein naar groot. Elke tak past makkelijk door het gaatje, dus dit klusje was zo gedaan. Van groot naar klein naar boven gewerkt, de stam gefixeerd met de juiste tak, de ster als piek bevestigd en de boom staat!

Plaatsing kerstboom

Het plaatsen van een kerstboom kan invloed hebben op hoe je katten er mee om gaan. Wij hebben gekozen voor een afgelegen hoekje, waar ze eigenlijk nooit komen en toch dichtbij ons staat. De kerstboom staat dus niet in een looproute of op een plek waar er iets te zoeken valt. Ook als Benji en Baldr zouden spelen en rennen, dan komen ze normaal gesproken niet bij de boom in de buurt.

We hebben de kerstboom geplaatst op een zwaar houten krat en stevig met touw hieraan vastgemaakt. We hebben dit gedaan omdat de boom dan hoger staat en het minder interessant voor Benji en Baldr wordt (zorg er wel voor dat ze niet bij het touw kunnen komen). De kerstboom is daardoor niet meer op hun hoogte, ze kunnen er nu onderdoor lopen en zijn minder geneigd om erin te klimmen. Daarnaast hebben we de boom ook vastgemaakt omdat als ze er wel in gaan klimmen dat de boom er niet vanaf kan schuiven of niet omvalt, of in ieder geval minder makkelijk.

Verlichting bevestigen

We hebben verlichting uitgekozen met een transparante bedrading, zodat het niet ten koste gaat van de charme en natuurlijke look van de boom. We hebben de verlichting met 360 lampjes uitgekozen, dimbaar en met een timer. Je kunt gaan voor een ‘losse vibe’ en de verlichting er willekeurig doorheen wikkelen. Ik adviseer dan wel om verlichting te kopen met minder lampjes (bv. 240 of 180). Wij hebben gekozen om de verlichting strak om elke tak te draaien. Van binnen naar buiten en weer terug richting de stam. We komen precies tot in de piek uit (vraag wel wat oefening).

Benji en Baldr laten de verlichting met rust, ondanks een wat ‘plastic geur’ in het eerste jaar. Deze geur is weggetrokken na verloop van tijd. Benji heeft vorig jaar één keer aan een lampje geknaagd en Baldr één keer aan een tak, verder hebben ze er niks mee gedaan. Dit jaar boeit het ze helemaal niet. Overweeg wel of verlichting veilig is voor jouw kat, want niet elke kat kan hiermee omgaan. Als ze de lampjes stuk bijten kan hun maagdarmstelsel beschadigd raken en dat is heel gevaarlijk.

Wij hebben de lampjes ingesteld op de lichtste dimfunctie en de lampjes geven gelijk een gezellige kerstsfeer. Van ons hoeft er niet per sé nog decoratie aan, maar wij vinden dat wel erg gezellig en het gaat goed bij Benji en Baldr.

Decoratie voor de kerstboom

We hebben gekozen voor de kleuren groen, zwart, bruin, koper en enkele rode accenten. We hebben de kerstballen in allerlei formaten, namelijk 8cm, 6cm, 4cm en 3cm. De grooste ballen hangen vooral onderaan en de kleinste ballen hangen verspreid door de hele boom om het meer op te vullen.

Alle kerstversiering is gemaakt van kunststof of hout, waardoor als het valt het niet stuk kan gaan en je kat zich er niet aan kan bezeren. We hebben de decoratie stevig bevestigd met haakjes van goud, die we strak om de takken hebben gevouwen. Hierdoor kunnen ze eigenlijk niet uit de boom getikt worden en als dat per ongeluk wel gebeurt, dan zullen ze eerder gaan spelen met de haakjes dan dat ze het opeten. Als je de decoratie bevestigt met touwtjes dan kunnen ze het eerder opeten.

We hebben de decoratie afgewisseld met ballen en figuren. De figuren zijn dennenappels, sterren. Christmas candy en kerstpoppetjes en dieren van hout. De koperen en gouden kleuren schitteren prachtig, de groene kleuren geven het meer een natuurlijke warme sfeer en de zwarte kleuren maken de boom stoer en geven wat volume. Met zwart moet je wel bescheiden zijn, want het wordt gauw te ‘zwaar’.

Vul de boom naar smaak, wij hebben ons flink uitgeleefd. We waren bescheiden begonnen met twee ballen per tak, uiteindelijk hebben sommige takken nu zelfs 5 of 6 ornamenten. We zijn begonnen met de grootste ballen en telkens op afstand gekeken of de boom een beetje in ‘evenwicht’ was. Ten slotte hebben we op het einde de haakjes nagelopen en extra stevig aangedrukt aan de takken.

Resultaat kerstboom

Na een middagje knutselen aan de boom zijn wij super blij. De boom past helemaal bij ons interieur, het schittert en hoe langer je kijkt hoe meer je ontdekt. We vonden de boom al prachtig zonder decoratie, maar het is nu wel echt een complete kerst en een eye-catcher in huis.

Wat vinden Benji en Baldr ervan?

Benji en Baldr waren vorig jaar nieuwsgierig en hadden zich uitgebreid bemoeid met het in elkaar zetten van de boom. Gelijk even wrijven met hun wangen tegen een tak, op het krat zitten en Benji ging zelfs met twee pootjes op een tak hangen. We hebben ze rustig de boom laten inspecteren en ze er geen aandacht bij gegeven, zo werd de boom vanzelf oninteressant. Dit jaar keken ze er zelf niet eens naar om, behalve dat Benji een keer tegen een tak heeft gewreven met z’n kin en één keer in een ’tak’ heeft gebeten. We hebben de boom eerst een paar dagen laten staan bevestigd op het krat met alleen het kleed. Daarna hebben we de verlichting eraan bevestigd en pas een ruime week later de decoratie in de boom gehangen. Daardoor konden we stap voor stap zien hoe Benji en Baldr ermee omgingen. De kerstboom heeft bij ons dus al een hele kerst gehaald en deze kerst gaat het weer net zo goed. Dus wij kunnen zeggen: we hebben een ‘échte’ kerstboom die kat veilig is!

Conclusie productreview

Wij kunnen aangeven dat de houten kerstboom van Xmas3 veilig is voor katten. Het is een prachtige grote boom, zelfs zonder decoratie of verlichting. Uiteraard kan elke kat anders reageren en hangt het succes af van verschillende factoren. Bekijk het daarom net als ons stap voor stap hoe het gaat. Je kunt bijvoorbeeld ook de boom ‘leeg’ neerzetten en er kerstkaarten in hangen of maar een paar items versieringen en niet zoals ons een hele volle boom. Met deze kerstboom heb je sowieso een sfeervolle en gezellige kerst!

Katveilige kerst: pas op!

Hoe veilig deze alternatieve kerstboom, decoratie en verlichting ideeën ook lijken, geen kat is hetzelfde. Wellicht vindt jouw kat wel een manier om bij de decoratie te komen, in de boom te klimmen, aan de boom te knagen of de boom om te laten vallen. Let daarom altijd op hoe jouw kat reageert op nieuwe spullen in huis. Zorg ervoor dat ze niet verleid worden tot kattenkwaad en zich niet kunnen bezeren. Zet de boom op een rustige plek in huis en bevestig het goed. Kies altijd voor veiligheid als je het niet vertrouwt.

Maak ook onze kerstboom

Wil jij ook onze kerstboom in huis? Of vind je bepaalde hangers heel leuk? Wij hebben een combinatie gebruikt van verschillende kerstballen en ornamenten. Hier kun je alles terug vinden.

Scroll naar boven