Kerstster, veilig of gevaarlijk voor je kat?

De kerstster is een kamerplant met gekleurde bladeren, zoals roze, rood en wit. De kerstster is giftig voor katten, al lijkt de giftigheid mild te zijn. Pas alsnog op met een kerstster in huis. Kijk verder voor meer uitleg.

De kerstster

De kerstster komt uit het plantengeslacht Euphorbiaceae (Wolfsmelkfamilie). De kerstster wordt ook wel Poinsettia genoemd en Euphorbia pulcherrima is de wetenschappelijke benaming.

De kerstster & katten

Sinds 1919 zijn kerststerren als dodelijk benoemd wanneer huisdieren het inslikken. Studies hebben aangetoond dat dit niet waar blijkt te zijn. Wel ontstaat er gastro-intestinale irritatie van het melkachtige sap van de plant.

De kerstster is benoemd als giftig voor katten. Al lijkt het om mild giftig te gaan. Er wordt namelijk aangegeven dat kerststerren zelden giftig zijn en dat de giftigheid sterk overdreven wordt.

De kerstster bevat wit sap met chemicali├źn. Bij het inslikken kan er irritatie aan de mond en maag ontstaan en er kunnen milde tekenen zijn van braken, kwijlen, het likken van de lippen of diarree. Als het sap in contact komt met de huid kan huidirritatie ontstaan, zoals roodheid, zwelling en jeuk. Wanneer het sap in de ogen komt kan dat ook voor milde irritatie zorgen. Andere bronnen benoemen ook onder andere symptomen zoals apathie, beven en toevallen.

Over het algemeen is er geen medische behandeling nodig, tenzij de symptomen ernstig zijn en aanhouden. Er is geen tegengif beschikbaar bij vergiftiging door een kerstster.

In het algemeen wordt aangegeven dat elke plant, giftig of niet irritatie van het maagdarmstelsel kan veroorzaken en kan zorgen voor braken. Katten zijn namelijk geen planteneters, maar als ze de kans krijgen zullen ze toch gras gaan eten of zich gaan richten op andere planten.

Is de kerstster giftig voor katten?

De kerstster is (mild) giftig voor je kat en kan voor vervelende symptomen zorgen. Al wordt wel benoemd dat de giftigheid van kerststerren overdreven wordt en ze zelden giftig zijn. Pas alsnog op als je een kerstster in huis hebt en laat je kat niet aan de plant knagen.

Kies voor de veiligheid van je kat

Wij hebben dit bericht zorgvuldig samengesteld, maar kunnen niet garanderen dat de informatie compleet of (volledig) correct is. Neem contact op met je dierenarts voor informatie en advies en zo snel mogelijk bij (verdenking van) vergiftiging.

Twijfel je of een plant of bloem veilig is voor je kat? Vraag je dierenarts om advies.

Is je kat geïnteresseerd in een plant of bloem? Kies voor zekerheid, zet het buiten bereik van je kat.

Soms is het water of stuifmeel al gevaarlijk, laat je eerst informeren voordat je een plant of bloem in huis zet.

Scroll naar boven