Orchidee, veilig of gevaarlijk voor je kat?

De orchidee is een sierlijke en stijlvolle plant, met mooie en kleurrijke bloemen. Enkele orchideeën zijn veilig voor katten, maar kunnen alsnog irritatie veroorzaken bij het bijten. Meststoffen en pesticiden zijn wél giftig en gevaarlijk. Pas dus op met een orchidee in huis. Kijk verder voor meer uitleg.

De orchidee

De orchidee komt uit het plantengeslacht Orchidaceae. Er zijn vele verschillende soorten van de Orchidee, De orchidee Phalaenopsis de bekendste en heet ook wel de vlinderorchidee. 

De orchidee & katten

Over het algemeen zijn de meest verkochte orchideeën niet giftig voor katten. Dat kunnen we bevestigen voor de orchideeën: Phalaenopsis, Haemaria discolor, Masdevallia, Oncidium Flexuosum en Cattleya mossiae.

Het is niet aan te raden om katten te laten knagen aan de bladeren. Bij bijvoorbeeld de Phalaenopsis kan het sap wellicht voor huidirritatie zorgen, maar geen ernstige klachten.

In het algemeen wordt aangegeven dat elke plant, giftig of niet irritatie van het maagdarmstelsel kan veroorzaken en kan zorgen voor braken. Katten zijn namelijk geen planteneters, maar als ze de kans krijgen zullen ze toch gras gaan eten of zich gaan richten op andere planten.

Meststoffen & pesticiden

Bij orchideeën wordt vaak gebruik gemaakt van meststoffen en pesticiden, wat gevaarlijk is voor katten. Meststoffen bevatten stoffen en chemicaliën waarvan sommige giftig kunnen zijn. De meeste pesticiden of insecticiden zijn irriterende stoffen voor katten. Er zijn mengels met chemicaliën of insecticiden die levensbedreigend kunnen zijn bij inname. Wil je meer weten over waarom het gevaarlijk is voor katten? Bekijk dan de berichten over meststoffen en pesticiden.

Is de orchidee giftig voor katten?

We kunnen bevestigen dat de orchideeën Phalaenopsis, Haemaria discolor, Masdevallia, Oncidium Flexuosum en Cattleya mossiae niet giftig zijn voor katten. Het bijten aan bladeren van bijvoorbeeld de Phalaenopsis orchidee kan wel huidirritatie veroorzaken. Pesticiden en meststoffen die gebruikt worden bij orchideeën kunnen giftig en gevaarlijk zijn. Pas dus op als je een orchidee in huis hebt.

Kies voor de veiligheid van je kat

Wij hebben dit bericht zorgvuldig samengesteld, maar kunnen niet garanderen dat de informatie compleet of (volledig) correct is. Neem contact op met je dierenarts voor informatie en advies en zo snel mogelijk bij (verdenking van) vergiftiging.

Twijfel je of een plant of bloem veilig is voor je kat? Vraag je dierenarts om advies.

Is je kat geïnteresseerd in een plant of bloem? Kies voor zekerheid, zet het buiten bereik van je kat.

Soms is het water of stuifmeel al gevaarlijk, laat je eerst informeren voordat je een plant of bloem in huis zet.

Scroll naar boven