Vuurwerk en Oud & Nieuw, steun je kat in 6 stappen!

Voor katten is Oud en Nieuw een dag met weinig controle en voorspelbaarheid. Precies de twee principes waar ze zo veel waarde aan hechten. Je kunt je kat helpen en wij leggen in 6 stappen uit hoe.

Wat kun je voor je kat doen?

Elke katteneigenaar kan zijn of haar kat helpen om de feestdagen door te komen. Ook als je kat niet angstig is kunnen bepaalde voorbereidingen toch heel prettig zijn voor je kat.

Je zou vroegtijdig contact kunnen opnemen met dierenprofessionals, met bijvoorbeeld je dierenarts of een kattengedragstherapeut om de angst van je kat tijdens Oud & Nieuw te kunnen bespreken. Zo zou je onder andere je kat kunnen helpen door vroegtijdige training met geluiden en flitsen van vuurwerk of denken aan ondersteundende middelen zoals supplementen en medicatie.

Op de dag van Oud & Nieuw kun je ook aandacht besteden aan hoe je het voor je kat prettig kunt maken. Door je kat te zien en er voor je kat te zijn. Met deze 6 eenvoudige stappen los je de angst van je kat niet op, maar maak je Oud & Nieuw veiliger en dragelijker voor je kat.

1. Veiligheid

Maak Oud & Nieuw veilig voor je kat. Dat betekent letterlijk maak het huis veilig. Zorg dat je kat zichzelf niet kan verwonden. Houd je kat bijvoorbeeld binnen, sluit ramen en deuren en houd kattenluiken dicht. Mocht je kat ontsnappen dan is het wel belangrijk dat je kat altijd weer door de kattenluik naar binnen kan, houd daar dus rekening mee. Zorg daarnaast ervoor dat je kat gechipt is, dat de chip geregistreerd is en de gegevens juist zijn ingevuld. Dan kun je je kat sneller vinden als hij of zij buiten is geraakt. Het kan helpen om van te voren een checklist te maken die je op Oud & Nieuw kunt afwerken, zo weet je zeker dat je de veiligheid van je kat zo goed mogelijk kan garanderen en je zelf ook ontspannender Oud & Nieuw kunt meemaken.

2. Steun

Is je kat bang? Geef je kat liefde! Aaien en knuffelen mag. Angst kun je namelijk niet belonen of erger maken door er voor je kat te zijn. Je kunt de situatie wel minder erg maken door je kat te steunen. Niet elke kat kan affectie waarderen in het algemeen of op een angstig moment. Dus let wel op of je kat op je contact zit te wachten, bijvoorbeeld of je kat toenadering zoekt of tegen je aankruipt. Als je kat wil vluchten of ruimte nodig heeft, dan steun je je kat om dat te laten gebeuren en door jezelf niet op te dringen. Sommige katten vinden het ook gewoon fijn als je in de buurt bent of enkel zachtjes (geruststellend) tegen ze praat, dus probeer aan te voelen wat jouw kat kan gebruiken. Het kan ook zijn dat je kat onrustig wordt of in paniek raakt als je naar buiten gaat terwijl er vuurwerk wordt afgestoken, met name rond 12.00 uur ’s nachts. Overweeg dan of je niet beter bij je kat binnen kunt blijven in plaats van buiten naar vuurwerk te kijken, zo kun je er voor je kat zijn op het meest indrukwekkende en spannende moment.

3. Comfort

Tover je huis om tot een kattenparadijs vol met verstopplekjes en eigen spulletjes van je kat. Zo kan je kat zich afzonderen van bijvoorbeeld alle drukte en visite in huis, maar zich ook verstoppen als je kat erg geschrokken is of zich angstig voelt. Leg bijvoorbeeld verschillende mandjes, tunnels en dozen in de ruimtes waar je kat graag is. Of bouw hutten, dat kan bijvoorbeeld al simpel door een dekentje over een stoel of kruk te leggen. Je kunt deze veranderingen het beste al iets van te voren toepassen in huis, zodat je kat er alvast aan kan wennen en de plekjes vertrouwd raken. Plaats ook in verschillende ruimtes in je huis (extra) de noodzakelijke spullen voor je kat, zoals een kattenbak, water of eten. Zodat je kat niet te ver zijn of haar verstopplekje hoeft te verlaten om aan zijn of haar behoeftes te voldoen en zodat je kat een keuze heeft. Het kan voor je kat prettig zijn als de gordijnen zijn gesloten en het licht aan staat, waardoor lichtflitsen minder zichtbaar zijn. Ook kan het comfort geven als je muziek draait, bijvoorbeeld klassieke rustige muziek of muziek speciaal gecomponeerd voor katten. Dit kan het geluid van het vuurwerk wat dempen.

4. Ruimte

Geef je kat de ruimte. Als je kat zich terug wil trekken of wil vluchten, laat dat dan gebeuren. Forceer de situatie niet en dring je niet op. Zorg ook letterlijk voor ruimte in je huis, zodat je kat zelf het fijnste plekje kan opzoeken in huis en kan afzonderen van bv. visite en drukte. Maak bijvoorbeeld extra kamers toegankelijk of zorg ervoor dat de kamer waar je kat het liefst is beschikbaar blijft. Laat visite niet willekeurig door je huis lopen, of zorg ervoor dat ze niet in bepaalde ruimtes komen waar je kat graag is. Als katten willen vluchten dan is dat hun behoefte op dat moment, dus geef die ruimte. Soms vinden katten het wel prettig als je in de buurt bent, dus kijk dan weer bij punt 2: steunen!

5. Afleiding

Het kan helpen om je kat af te leiden. Dat kan met van alles waar je kat positieve aandacht voor heeft. Zoals eten, snoepjes, spelen, interessante video of muziek. Het kan zijn dat je kat zo angstig is dat er geen interesse is voor afleiding. Mocht je kat nog wel uit zijn of haar schuilplekje willen komen en zin hebben in spelen of iets lekkers dan kan dat bijdragen aan het verminderen van de angst. Op deze manier wordt een ander gedragssysteem ingeschakeld, twee systemen tegelijk actief gaat namelijk niet. Ook video’s die je kat graag bekijkt, zoals van een aquarium of vogels kunnen afleiden. Of muziek of geluiden die je kat even niet laat denken aan wat er buiten allemaal gebeurt. Als je kat geen behoefte heeft aan afleiding, laat je kat dan vooral is zijn veilige verstopte zone met rust of kijk of je aanwezigheid of het praten tegen je kat helpt.

6. Stabiliteit

Dit is een lastige, want jouw gedrag heeft ook invloed op je kat. Probeer dicht bij jezelf te blijven. Dat betekent bij hoe je normaal gesproken bent en hoe je normaal gesproken doet. Het helpt je kat om zo veel mogelijk dezelfde dagelijkse ritmes en rituelen te houden zoals normaal gesproken, dit is namelijk voorspelbaar en zo’n dag als Oud & Nieuw verloopt vaak heel anders dan normaal. Als je zelf angstig bent, dan kan je kat dit voelen. Of als je heel onrustig bent, dan kan je kat daar ook onrustig van worden. Het betekent niet dat je niet meer mag zijn zoals je op dat moment bent, maar kalmte en stabiliteit kan wel bijdragen aan hoe je kat Oud & Nieuw ervaart. Probeer dus stil te staan bij wat jij voelt en doet en of daar mogelijkheden in zijn om rekening mee te kunnen houden met je kat. Zorg dus voor zo min mogelijk veranderingen voor je kat en dat je zelf er zo goed mogelijk voor je kat kunt zijn.

Gelukkig Nieuwjaar!

We hopen dat deze 6 tips je kat kunnen steunen tijdens Oud & Nieuw. en dat voor iedereen deze dag voorspoedig mag verlopen en het nieuwe jaar vol geluk en goede gezondheid mag zijn. Alvast een gelukkig 2024 gewenst voor jou en je lieve kat of katten!

Scroll naar boven