Verzorging | Maak een koelmat voor je kat

De zomerse dagen kunnen erg warm zijn voor je kat en dan zoeken ze graag de koelte en schaduw op. Wij leggen je uit hoe je eenvoudig een eigen koelmat kunt maken en je je kat deze dagen door kunt helpen.

Maak je eigen koelmat

Koelmatten voor huisdieren zijn bij diverse winkels te koop, maar die zijn niet altijd even veilig voor je kat. Ze kunnen de mat beschadigen met hun nageltjes of door eraan te knagen. Ook is het voorgekomen dat koelmatten door fabricagefouten zijn gaan lekken.

Daarom kiezen wij ervoor om geen koelmat in huis te halen, maar door er eenvoudig zelf één te maken. Hoe we dat doen leggen we je uit!

Als je ook een eigen koelmat gaat maken, lees dan het hele bericht zorgvuldig.  


Instructies

Benodigdheden

 • Vriezer
 • Koelelementen / fles met water
 • (Hand)doek

Methode

 • Haal de bevroren koelelementen of de fles met bevroren water uit de koelkast.
 • Leg een (hand)doek gespreid neer, verticaal.
 • Leg de fles of minimaal één koelelement net onder het midden op de verticale handdoek.
 • Vouw de onderkant van de handdoek tot net over het koelelement heen.
 • Leg vervolgens de bovenkant van de handdoek over het gevouwen gedeelte heen.
 • Plaats het pakketje op een plek waar je kat normaal ook graag zou liggen, wel uit de zon, met de gevouwen zijde aan de onderkant zodat de bovenkant een gesloten oppervlakte heeft.
 • Het is de bedoeling dat je een mooi kleedje overhoudt waar je kat op kan gaan liggen.

Bij een waterfles kun je ook de handdoek gespreid neerleggen op de grond, de fles bij de korte zijde neerleggen. Vervolgens kun je de korte zijde over de fles heen leggen en de fles verder inrollen, tot je nog net een stukje handdoek op de grond overhoudt waar de kat op kan liggen en ook tegen de ingerolde waterfles kan liggen.

Koelelementen of een fles met bevroren water?

Het is het meest veilig om een bevroren fles met water te gebruiken. Dit kan een grote fles zijn of een kleintje. Zorg er wel voor dat je de fles niet helemaal vol vult, want het water zet nog uit in de vriezer. Wij kunnen een stevige fles van Cola aanraden. Je kat kan de fles ook als steuntje voor de rug gebruiken bij het liggen.

De koelelementen hebben als voordeel dat er echt een ‘koelmat’ ontstaat en je kat er helemaal op kan gaan liggen. Ze kunnen daardoor zelfs hun buikje laten afkoelen, maar je kat mag er natuurlijk niet aan gaan knagen of bijten. Koelelementen kunnen dan namelijk ook beschadigd raken en gaan lekken.

Eigen methode

Je kunt de koelelementen of bevroren fles ook op een eigen manier inwikkelen, maar zorg er dan wel voor dat je kat er niet te gemakkelijk bij kan en dat de koelelementen of fles goed afgedekt zijn met een stevige stof.

Als je kat er niet direct op gaat liggen kun je de koelmat verplaatsen naar een ander plekje. Geef je kat wel even de tijd, ze ontdekken vanzelf dat het comfortabel en lekker koel is. Ze worden vast nieuwsgierig en een onverwachts nieuw kleedje trekt meestal wel hun aandacht.

Heb je meerdere katten? Maak dan twee koelmatjes, dan kunnen ze er geen ruzie over maken en hebben ze beide een eigen plekje.

Vergeet niet regelmatig de koelelementen weer in de vriezer te doen, als je er meerdere hebt kun je ze handig omwisselen. De bevroren fles blijft zo ongeveer een hele dag koud.

Let op!

 • Houd er rekening mee dat je kat niet direct in contact komt met het koelelement of de bevroren fles, dat is te koud voor ze. Zorg ervoor dat het goed is ingewikkeld in een stevige stof.
 • Houd je kat in de gaten en zorg ervoor dat je kat niet gaat knagen of spelen met de koelelementen en de handdoek, het is gevaarlijk als ze het beschadigen en de inhoud vrij komt.
 • Zorg ervoor dat je kat zelf de keuze heeft om op de handdoek te gaan liggen en altijd weg kan lopen. Je kat moet zelf zijn of haar lichaamstemperatuur kunnen regelen.
 • Laat je kat niet alleen met de koelelementen en de handdoek, haal uit voorzorg de eigen gemaakte koelmat weg als je er niet bij kunt blijven.

BenjiBaldr_Koelelement_Catlab


Wat vindt jouw kat van de koelmat?

Heb jij ook een eigen koelmat gemaakt en wat vindt jouw kat ervan? We zijn erg benieuwd! Laat het ons weten als reactie onder dit bericht of tag ons op Facebook of Instagram via @Catlab.blog.

6

3 thoughts on “Verzorging | Maak een koelmat voor je kat

 1. Voor mijn konijnen heb ik een grote (badkamer)tegel op een lage plastic bak (oude kattenbak) gelegd. In de bak eerst wat isolatiemateriaal (piepschuim of van dat spul wat je onder een vloer legt, of een opengeknipte supermarktkoeltas) en daarbovenop koelelementen. Het isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de kou niet naar beneden wegtrekt, de tegel houdt de koelte lang vast. Als het te koud is kun je op de tegel een handdoekje leggen.

  1. Hoi Marijke, wat een goed idee! Dat werkt vast heel efficiënt en blijft lang koel. Volgende zomer leuk om uit te proberen. Dankjewel voor de tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *