Verzorging | Benodigdheden & praktische tips voor een kitten in huis

Wat heb je allemaal nodig als je een kitten in huis neemt? Wij hebben diverse benodigdheden voor je kitten op een rijtje gezet. Ook geven we praktische tips die je kunnen helpen bij de opvoeding van je kitten en om je kitten te begrijpen. Zo geef je je kitten een warm welkom en kan je kitten rustig wennen aan zijn of haar nieuwe huisje!

Een kitten in huis

Een kitten komt meestal in een nieuw huisje rond een leeftijd van 9 of 13 weken. Hoe ouder de leeftijd hoe beter voor het kitten. Je kitten heeft dan namelijk zo veel mogelijk van zijn of haar moeder en broertjes en zusjes geleerd, wat bevorderend is voor het gedrag van je kitten en ook invloed heeft op eventuele gedragsproblemen op latere leeftijd.

De dag van ophalen is heel indrukwekkend voor je kitten. Je kitten wordt ineens meegenomen, in een onbekend mandje, onbekende mensen, onbekende geuren en allemaal zonder zijn of haar broertjes en zusjes en moeder. Je kitten voelt zich misschien angstig, nieuwsgierig of opgewekt. Er zijn zo veel indrukken om te verwerken.

Eenmaal in huis dan is alles onbekend, een grote spannende ruimte. Mensen die benieuwd zijn en graag zien dat het kitten zich direct helemaal thuis voelt. Maar voor je kitten is die beleving heel anders. Je kitten zal zich eerst even terug willen trekken en vanuit dat veilige plekje stapje voor stapje de nieuwe wereld gaan ontdekken. Misschien is het zelfs zo spannend dat je kitten de eerste dag niet durft te eten, zich amper laat zien of eerst even moet gaan slapen. Geef je kitten de tijd om te wennen, geef je liefde en vertrouwen.

Afhankelijk van je situatie heeft het plaatsen van een kitten in huis speciale aandacht nodig. Het hangt bijvoorbeeld af of je al katten hebt, een hond of kinderen. Dat vraagt namelijk allemaal om een andere aanpak. Het kan bijvoorbeeld beter zijn om je kitten eerst in een aparte kamer te houden, zodat de kat in huis en het kitten tijd krijgen om langzaam aan elkaar te wennen.

Als je kitten helemaal alleen is en je geen rekening hoeft te houden met andere dieren gaat de eerste dag wat makkelijker. Laat je kitten rustig vanuit de open reismand zijn of haar tijd nemen en wacht op eigen initiatief. Je kunt even bij het kitten in de buurt blijven, op de grond gaan zitten en afwachten, wie weet komt je kitten wel even bij je snuffelen!

Je kitten voelt zich vanzelf steeds meer op zijn of haar gemak en durft langzaam met de kleine pootjes door de hele woonkamer te stappen. Om het wat makkelijker te maken kun je enkele objecten in de kamer leggen, zoals een kattentunnel of holletjes. Op deze manier is een grote ruimte iets veiliger voor je kitten om te ontdekken. Blijf vooral lief en geduldig en wacht rustig het gedrag van je kitten af. Het kitten zoekt vanzelf je warmte en geborgenheid.

Als je kitten zich eenmaal een beetje dapperder voelt, laat dan de kattenbak en zijn of haar eten en drinken zien. Dan weet je kitten waar hij of zij zijn moet en kan dan de weg zelf vinden. Zorg er ook altijd voor dat de kattenbak in de buurt is, want je kitten kan ineens de weg vergeten!

Als je twee kittens tegelijk neemt (dat raden we aan) dan zullen ze veel aan elkaar hebben en wordt de ontdekkingsreis minder spannend. Je zult zien dat ze steun aan elkaar hebben en veel met elkaar optrekken, maar ze zullen jou ook vanzelf gaan opzoeken. Want kriebeltjes, knuffels en kusjes van een vrouwtje en baasje zijn voor vrijwel elk kitten onweerstaanbaar.

Het is een prachtige ervaring om je kitten op te halen, te introduceren in je huis en te mogen opvoeden. Neem er de tijd voor en geniet vooral van het moment en je kleine nieuwe vriendje!


Benodigdheden & tips voor een nieuw kitten in huis

Een nieuw kitten in huis is een fantastisch vooruitzicht. Enorm spannend, en je verheugt je er vast heel erg op. Maar ben je er al wel helemaal klaar voor? Er zijn veel spullen te vinden, maar wat vindt je kitten nou echt leuk en welke producten zijn handig om te hebben? Wij hebben allemaal benodigdheden voor je kitten verzameld. Daarnaast zullen de praktische tips je helpen bij de opvoeding van je kitten en om je kitten te begrijpen. Ook geef je je kitten met deze voorbereiding een warm welkom, wordt het introduceren van een nieuw kitten makkelijker en kan je kitten rustig wennen aan zijn of haar nieuwe huis.

Kattenboek

Als je helemaal voorbereid wilt zijn op de komst van je kitten dan raden we je aan om het boekje Kattig of Poeslief van Liesbeth Puts te lezen. Dit boekje gaat uitgebreid in op alles rondom kittens, van voorbereiding en de eerste dag, tot opvoeding en verzorging. Het is heel fijn om al deze informatie te weten voordat je kitten in huis komt, dat geeft een super start voor jou en het kitten!

Bol.com | Kattig of Poeslief | €14,99

Spelen

Een kitten zal veel slapen, maar in de wakkere momentjes is spelen een favoriete bezigheid. Je kitten is lekker actief en kan met elk object wel uit de poten (voeten). Denk aan een propje papier of een simpel balletje. Maar er zijn bepaalde producten die je kitten geweldig zal vinden en het spelen en zijn of haar natuurlijke jachtgedrag zal bevorderen. We hebben 5 tips en 5 producten op het gebied van spelen voor je verzameld.

» Spelen | 5x Benodigdheden & 5x Tips

Slapen

Katten zoeken graag warmte op en een veilig en comfortabel gevoel. Mandjes die meevormen, waar ze tegen kunnen steunen, die geborgenheid geven of waar ze zich helemaal in kunnen verstoppen, zullen ze prettig vinden. Ook maak het uit waar een mandje of holletje geplaatst wordt in huis, een kat kan daar heel specifiek in zijn. Slapen hoort veilig te zijn, want ze kunnen dan niet opletten en uitkijken voor gevaar. Daarom hebben we 5 tips voor je op een rijtje gezet en hebben we de beste en heerlijkste mandjes en holletjes voor je kitten uitgezocht.

» Slapen | 5x Benodigdheden & 5x Tips

Eten en drinken

De juiste voeding en bijvoorbeeld de locatie van eet en drinkbakjes hebben grote invloed op je kitten. Als je rekening houdt met deze en andere aspecten zorgt het ervoor dat je kitten prettig eten en drinken kan. Dat is immers belangrijk voor de groei en voorkomt gedragsproblemen, zo zal je kitten een sterke en gezonde volwassen kat worden. We hebben 10 tips en hebben de 5 beste of praktische voedingsproducten voor je kitten uitgezocht.

» Eten en drinken | 5x Benodigdheden & 10x Tips

Krabben

Katten zijn echte klimmers en onderhouden daarmee ook hun nageltjes. Krabben doen ze ook omdat ze hun gebied markeren met de geurklieren aan hun pootjes. Als je producten zoekt voor je kat om te krabben denk dan aan de behoefte van je kat. Zo zorg je ervoor dat je kat in alle comfort zijn of haar nageltjes kan onderhouden en kun je verkeerd gedrag voorkomen. We hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet en hebben we laten de 5 beste producten zien op het gebied van krabben voor je kitten.

» Krabben | 5x Benodigdheden & 5x Tips

Kattenbak

Het is belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren als je een kattenbak en benodigdheden uitzoekt, zoals de kattenbak zelf, grit en uitloopmatjes. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je kitten op een prettige manier zijn of haar behoefte kan doen en daarmee gedrags- of medische problemen worden voorkomen. Daarom geven we 10 tips en hebben we 5 praktische producten voor je verzameld.

» Kattenbak | 5x Benodigdheden & 10x Tips

Verzorging

Kittens hebben van hun moeder geleerd hoe ze zich moeten verzorgen, maar soms kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Daarnaast is het kammen van je kitten een heel gezellig momentje samen, wat een band en vertrouwen opbouwt. Maar welke spullen heb je nodig? Bij het uitzoeken van benodigdheden voor de verzorging kunnen bepaalde punten belangrijk zijn. Als je daarmee rekening houdt zal het ervoor zorgen dat je je kitten goed kan onderhouden en dat voorkomt ongemakken. Ook laat je je kitten zo wennen aan contact, wat helpt als je kitten volwassen is. We hebben 5 tips samengesteld en 5 praktische producten voor je kitten op een rijtje gezet.

» Verzorging | 5x Benodigdheden & 5x Tips


Veel plezier met je kitten!

Hopelijk heb je leuke en mooie producten gevonden en ben je klaar voor de grote dag dat je kitten in huis komt! Maak veel plezier en geniet vooral van je kitten, want voor je het weet zijn ze groot ♥

1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *