Veilig of gevaarlijk voor je kat | Paracetamol

Paracetamol is een humaan pijnstillend en koorts verlagend middel. Voor katten is Paracetamol levensgevaarlijk. Bij inname kunnen zeer ernstige vergiftigingsverschijnselen optreden. Lees verder voor meer informatie.

Paracetamol

Paracetamol is een humaan middel wat pijnstillend en koorts verlagend werkt. Paracetamol verhindert dat het pijnsignaal aan de hersenen doorgegeven wordt. Binnen een half uur na inname neemt de pijn af en het effect houdt 3 tot 6 uur aan (bij infuus en zetpillen is dit anders). Het is bijvoorbeeld te krijgen als tablet, infuus, zetpillen, capsules en als drank.

Paracetamol is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, oorpijn, spierpijn of gewrichtspijn.

Paracetamol is ook verkrijgbaar onder de namen:
Kinderparacetamol, Panadol, Sinaspril-paracetamol, Citrosan, Hot Coldrex, Zaldiar, Roter Paracetamol, Paracetamil/vitamine C, Excedrin, Tramadol, Apotel en Antigrippine paracetamol en vitamine C (*1).

In het Engels wordt Paracetamol Acetaminophen genoemd, ook bekend als Tylenol (*2).

Paracetamol & katten

LICG geeft aan dat Paracetamol voor de hond, maar vooral voor katten giftig is. Bij eigenlijk elke hoeveelheid inname treden er bij katten vergiftigingsverschijnselen op. Bij katten zwellen de poten en kop op, de slijmvliezen worden donker en de kat raakt benauwd. LICG vertelt dat deze verschijnselen al snel na inname optreden. Volgens LICG bestaat er een tegengif dat gebruikt kan worden bij Paracetamolvergiftiging, namelijk acetylcysteïne.

Ook Mcvoordieren waarschuwt dat katten nooit Paracetamol moeten krijgen, want dat kan leiden tot zeer ernstige of fatale klachten. Mcvoordieren benoemt fatale bloed- en leveraandoeningen.

Petpoisonhelpline waarschuwt daarnaast dat Acetaminophen (Paracetamol) ook verwerkt kan zijn in andere pijnstillers en eigenaren van gezelschapsdieren de etiketten moeten lezen die zijn gelabeld voor ‘verkoudheids- en griepverschijnselen’, ‘allergieën’ en ‘koorts’. Petpoisonhelpline benoemd ook de vergiftingsverschijnselen: loomheid, bruin of blauw tandvlees, diarree, braken en verminderde eetlust, zwelling poten en/of gezicht, ademhalingsproblemen en geelzucht. Ze schalen de vergiftiging als ‘potentieel matig tot ernstig’.

Basicvets legt uit dat bij een grote kat van 5kg een halve Paracetamol 500mg al tot acute vergiftigingsverschijnselen kan leiden. De kat kan namelijk nauwelijks Paracetamol afbreken in het lichaam waardoor deze stof zorgt voor ziekteverschijnselen. Basicvets geeft aan dat er leverschade optreedt, maar ook een aanleiding geeft tot een verandering in de rode bloedcellen, waardoor er te weinig zuurstof kan worden vervoerd. Ongeveer twee uur na opname treden de volgende verschijnselen op: sloomheid, overmatig speeksel, braken, opgezette kop en poten door vocht, benauwdheid, blauw gekleurde slijmvliezen en koud aanvoelen. Verder kan de kat rode urine gaan plassen. Ook als er geen verschijnselen te zien zijn, kan het wel zijn dat er schade is, in bijvoorbeeld de nieren. De nierfunctie kan verminderen volgens Basicvets.

In een artikel van ASPCA Animal Poison Control Center wordt verteld dat blootstelling aan Paracetamol ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van een dier. Anders dan bij honden, is er voor katten geen veilige dosering van Paracetamol. Voor katten veroorzaakt 10mg / kg vergiftigingsverschijnselen. Katten hebben minder vermogen om Acetaminophen om te zetten, omdat ze een tekort aan glucuronyltransferase hebben.

ASPCA Animal Poison Control Center benoemt dat klinische tekenen van Paracetamolvergiftiging zijn gerelateerd aan methemoglobinemie (te kort zuurstof rode bloedcellen) en hepatotoxiciteit (beschadiging lever). Klinische verschijnselen zijn onder meer depressie, zwakte, tachypnoe (snel ademen), dyspnoe (benauwdheid), cyanose (blauw kleuren van de huid), icterus (geelzucht), braken, methemoglobinemie (te kort zuurstof rode bloedcellen), hypothermie (onderkoeling), gezichts- of poot oedeem (vochtophoping), levernecrose (leverbeschadiging) en overlijden.

Het doel van de behandeling is om glutathion aan te vullen, methemoglobine terug naar hemoglobine (opname zuurstof door rode bloedcellen) om te zetten en hepatische necrose (acuut leverfalen) te voorkomen of te behandelen. Als het dier dyspneus (benauwd) is moet er zuurstoftherapie worden gegeven. Transfusies met bloed of Oxyglobin kunnen noodzakelijk zijn. Stabilisatie heeft altijd de prioriteit geeft het artikel van ASPCA Animal Poison Control Center aan. In het artikel wordt er uitgebreid op in gegaan welke middelen ingezet kunnen worden en hoe de behandeling kan worden toegepast. De duur van de behandeling hangt af van de dosering van de ingenomen Acetaminophen en de aanwezige klinische symptomen. De behandeling voor hepatische necrose (acuut leverfalen) kan weken duren.

De prognose is goed als het dier snel en daadkrachtig wordt behandeld, maar dieren met ernstige tekenen van methemoglobinemie (te kort zuurstof rode bloedcellen) of leverbeschadiging hebben een slechte tot onzekere prognose (*3 & 4).

Paracetamol veilig of gevaarlijk?

Paracetamol is levensgevaarlijk voor katten. Bij een kleine dosering inname treden al (ernstige) vergiftigingsverschijnselen op. De prognose is afhankelijk van de hoeveelheid inname Paracetamol, hoe snel en daadkrachtig een kat geholpen wordt en hoe ernstig er schade is ontstaan.

Geef een kat nooit Paracetamol en zorg ervoor dat Paracetamol goed is opgeborgen in huis, buiten het bereik van je kat. Mocht je kat toch Paracetamol hebben ingenomen, neem dan direct contact op je dierenarts.


» Twijfel je of een product, middel of stof veilig is voor je kat, vraag je dierenarts om advies!

» Als je kat geïnteresseerd is in een product, middel of stof, kies voor zekerheid en zet het buiten bereik van je kat.

» Bij sommige producten, middel of stof is een kleine hoeveelheid inname of contact al gevaarlijk, laat je informeren!


» Overzicht | Veilige producten, middelen en stoffen voor je kat

» Overzicht | Gevaarlijke producten, middelen en stoffen voor je kat


* Bronnen

1 – Apotheek.nl

2 – Drugsbank.ca

3 – ASPCAPRO.org_1

4 – ASPCAPRO.org_2

5 – LICG.nl

6 – Mcvoordieren.nl

7 – Basicvets.nl

8 – Petpoisonhelpline.org


Wij hebben dit bericht zorgvuldig samengesteld, maar kunnen niet garanderen dat de informatie compleet of (volledig) correct is. Neem contact op met je dierenarts voor informatie en advies, en zo snel mogelijk bij (verdenking van) vergiftiging.

2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *