Veilig of gevaarlijk voor je kat | Grasaar

Grasaren, kleine scherpe sprietjes op de grond, aan het gras en zwevend in de lucht met de wind. De grasaar is gevaarlijk voor je kat, lees verder voor meer informatie.

Grasaar

Grasaren komen voor wanneer het gras gaat bloeien in de zomer. Door uitdroging krijgt de grasaar een gele kleur en vallen als losse zaden uit elkaar (*1). Hoe droger het is, hoe scherper de grasaren zijn (*2). De grasaar heeft een scherpe punt aan de voorkant en aan de achterkant kleine weerhaakjes (*3).

Door deze weerhaken kunnen de grasaren zich makkelijker verspreiden over een groot gebied. De grasaar blijft bijvoorbeeld haken in de vacht van dieren (*1).

De grasaar wordt ook wel ‘kruipers’ genoemd, omdat als ze eenmaal in de vacht van dieren zitten ze verder naar voren kruipen. (*1, 2, 3, 4 & 5)

Grasaar & katten

Grasaren kunnen in de vacht van katten terecht komen, als katten buiten lopen door het gras maar bijvoorbeeld ook als ze op straat lopen op de stoep. Een grasaar verspreidt zich door haakjes erg makkelijk door de vacht, maar zelfs ook door de huid van dieren heen (*1).

Een grasaar kan ook in het oor, oog of de neus terecht komen. Of de grasaar dringt door de dierenhuid heen, meestal komt dit voor tussen de tenen en bij de kop en hals. Dit zorgt voor problemen, zoals een ontsteking, fistels of een abces (*1). Ook kan de grasaar in de keel of slokdarm terecht komen, of in uitzonderlijke gevallen zelfs in de longen (*2).

Een grasaar kan ook gaan zwerven door het lichaam van de kat, nadat de kat een grasaar heeft opgegeten. De grasaar kan dan zelfs weer door de huid naar buiten komen. Tijdens de verplaatsing van de grasaar richten de weerhaakjes veel schade aan in het lichaam van het dier (*1).

Wanneer de grasaar is binnen gedrongen, reageer het lichaam met een ontstekingsreactie. Roodheid, pijn, zwelling en soms koorts kan dan optreden. Vaak beginnen de klachten acuut (*5).

Het is belangrijk dat een grasaar zo snel mogelijk wordt verwijderd. Om complicaties of nadelige gevolgen te verminderen of te voorkomen. De grasaar moet volledig verwijderd worden, anders kan dat problemen geven (*1).

Symptomen zijn afhankelijk van de plek waar een grasaar zich heeft gevestigd. In de poot kan een dier bijvoorbeeld mank gaan lopen of aan de poot bijten (*1).

Dieren met een dikkere vacht lopen meer risico op complicaties, omdat de grasaar dan minder goed op te merken is en bij kortharige dieren is de grasaar makkelijker te verwijderen (*2).

Wat je als baasje kunt doen is zorgen dat je kat plekken vermijdt waar de grasaren zijn. Daarnaast kun je regelmatig de vacht en huid van je kat controleren en voelen, ook tussen de tenen (*3).

Grasaar veilig of gevaarlijk?

De grasaar kan voor vervelende complicaties en nadelige gevolgen zorgen. Door de weerhaakjes en de scherpe punt kruipt de grasaar gemakkelijk door de vacht en in de huid van katten. Ook op hele vervelende plekken, zoals in het oog, de oor, slokdarm of neus. Het is belangrijk dat de grasaar zo snel mogelijk wordt opgemerkt en in het geheel wordt verwijderd.

De grasaar is dus gevaarlijk voor katten. Met name langharige katten hebben een hoger risico, omdat de grasaar minder goed zichtbaar is en het moeilijker is om te verwijderen. Voorkom dat je kat in contact komt met grasaren en controleer preventief de huid en vacht. Bij verdenking van een grasaar, neem dan contact op met de dierenarts.


» Twijfel je of een product, middel of stof veilig is voor je kat, vraag je dierenarts om advies!

» Als je kat geïnteresseerd is in een product, middel of stof, kies voor zekerheid en zet het buiten bereik van je kat.

» Bij sommige producten, middel of stof is een kleine hoeveelheid inname of contact al gevaarlijk, laat je informeren!


» Overzicht | Veilige producten, middelen en stoffen voor je kat

» Overzicht | Gevaarlijke producten, middelen en stoffen voor je kat


* Bronnen

1 – Dierenapotheker.nl

2 – Gelderlander.nl

3 – Plein.nl

4 – Dierenartsypenburgnootdorp.nl

5 – Dierenkliniekkenaupark.nl


Wij hebben dit bericht zorgvuldig samengesteld, maar kunnen niet garanderen dat de informatie compleet of (volledig) correct is. Neem contact op met je dierenarts voor informatie en advies, en zo snel mogelijk bij (verdenking van) vergiftiging.

2

2 thoughts on “Veilig of gevaarlijk voor je kat | Grasaar

 1. Goed omschreven. Duidelijke info. Heb dit nooit geweten.
  Mooie foto’s vd grasaar ook.

  Liefs

  Diana

  Miauw van Bobje.

  1. Voor zowel honden- als kattenbaasjes is de grasaar heel vervelend. Ik wist het eerst ook niet, maar als je erop let dan liggen ze echt overal. Zelfs in het centrum van de stad. Dankjewel, tijdens een wandeling mooi vast kunnen leggen 😉 Miauw terug van Benji en Baldr!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *