Veilig of gevaarlijk voor je kat | Eikenprocessierups

De Eikenprocessierups is een rups van de nachtvlinder met brandharen die gevaarlijk kunnen zijn voor je kat. Lees verder voor meer informatie.

Eikenprocessierups

De Eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Op veel eikenbomen in vrijwel heel Nederland kunnen in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen worden aangetroffen.

De rupsen gaan ’s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek naar eikenbladeren. Elke rups heeft tot wel 700.000 brandharen. De brandharen worden bij bedreiging afgeschoten door de rups. De haren kunnen dan gemakkelijk de huid, ogen en luchtwegen binnendringen (*2).

Na contact met de microscopisch kleine pijlvormige brandharen van de Processierups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen (*1). De stoffen in de haren veroorzaken o.a. een op allergie lijkende huiduitslag. In de meeste gevallen verdwijnen de verschijnselen na ongeveer twee weken vanzelf. Niet iedereen is even gevoelig, in zeldzame gevallen kunnen andere verschijnselen ontstaan zoals braken, duizeligheid en koorts.

De brandharen verspreiden zich ook met de wind en kunnen in contact komen met wandelaars of fietsers. De haren blijven na vertrek van de rupsen aanwezig in de nesten en kunnen jaren later nog overlast veroorzaken (*2).

Eikenprocessierups & katten

De brandharen van een processierups kunnen diverse klachten veroorzaken bij mens en dier (*1, 2 & 3).

Ohra geeft aan dat je niet in de buurt hoeft te zijn om in aanraking te komen met de brandharen. Wel zijn in de buurt van de bomen en nesten de meeste rupsen en haren. De rups laat de brandharen los bij bedreiging, daarom waarschuwt Ohra om zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van eiken met nesten. De website Processierups geeft aan dat honden en katten met name risico’s lopen wanneer zij aan nesten snuffelen en deze in de bek nemen. Dat kan tot ernstig letsel van het mondslijmvlies en tong leiden (*4).

Ohra geeft aan dat bij een kat regelmatig moet nagaan of je kat last heeft van de ogen of extra krabt. Houd vooral het gedrag van je kat in de gaten en kijk naar de symptomen. De symptomen zijn o.a. heftig wrijven met de poot over de snuit, heftig wrijven met de poot over de grond, kwijlen, moeite met slikken, zwaarder ademen/benauwd worden, zwellen van de tong/blaren in de bek, braken, mogelijk diarree, mogelijk lusteloosheid en koorts. Ook kunnen er ernstige gevolgen ontstaan zoals: anafylactische shock (acute en zeer ernstige allergische reactie) die dodelijk kan aflopen en necrose van de tong (weefsel sterft af van de tong). Hierdoor moet de tong geamputeerd worden en dan kan je dier niet meer goed eten. Mogelijk moet een dier dan worden ingeslapen (*3).

Ohra adviseert om bij het opmerken van de symptomen contact op te nemen met de dierenarts.

Dierenkliniek Enschede geeft aan dat de brandharen die direct op de huid komen zorgen voor klachten zoals rode bultjes en jeuk. Omdat katten zich veelvuldig wassen en dus met de tong over de vacht likken, krijgen ze daardoor ook de haren in de mond. Dit geeft klachten zoals blaasjes op de tong en/of gezwollen lippen. Hierdoor wordt eten en drinken pijnlijk. Per dier zijn de klachten verschillend waardoor een eenduidig advies over de behandeling lastig te geven is. De dierenarts kan helpen bij de symptomen en kan je kat ondersteunen met medicatie tegen de zwelling, pijn, jeuk en weer aan het eten en drinken krijgen.

Dierenkliniek Enschede adviseert om je kat zo veel mogelijk uit de buurt van de rupsen te houden. Indien de kat buiten is geweest zou het kunnen helpen om even met een nat washandje over de vacht te gaan en op die manier al wat haren te verwijderen. Bij klachten van de Processierups adviseert Dierenkliniek Enschede overleg met de dierenarts (*6)

Bluecross vertelt dat katten nieuwsgierige wezens zijn en van jagen houden, zo kunnen katten ook de Eikenprocessierups tegen komen terwijl ze in de tuin of op ontdekkingstocht gaan. Omdat de haren van een rups gevaarlijke stoffen bevat raadt Bluecross aan om katten weg te houden bij de Eikenprocessierups. En omdat de neuzen van katten net boven het maaiveld liggen en ze graag in bomen klimmen, hebben katten de neiging om de haren van de Eikenprocessierups in de neus en mond te krijgen.

Volgens Bluecross kunnen symptomen ontstaan tijdens het verkennen van rupsen of nesten bij het aanraken, likken, ruiken, oppakken of bij proberen van het eten van de rups of het nest. De genoemde symptomen zijn: overmatig kwijlen, gezwollen tong, conjunctivitis (ontsteking slijmvlies oog), kokhalzen, braken, moeite met ademhalen of een ontstoken of gezwollen mond. Over het algemeen zijn de symptomen niet ernstiger dan irriterend.

Bluecross geeft aan dat als je je kat in de buurt ziet van een Eikenprocessierups of nest, dat je de kat dan snel moet oppakken en verplaatsen van het gevaar. Als je kat dichtbij een rups of nest is gekomen en deze heeft aangeraakt is het waarschijnlijk dat de haartjes van de rups in contact zijn gekomen met je kat. Wanneer je kat symptomen heeft of zich ongemakkelijk voelt, dan raadt Bluecross aan om contact op te nemen met de dierenarts voor advies. Ernstige reacties zijn zeldzaam, maar het is verstandig om je kat een paar dagen goed in de gaten te houden.

Er is geen vaccinatie of spot-on-behandeling om te voorkomen dat de haren van de rupsen je kat irriteren (*5).

Eikenprocessierups veilig of gevaarlijk?

De brandharen van een Eikenprocessierups zijn gevaarlijk voor je kat. Bij contact met de brandharen kunnen irriterende, maar ook levensbedreigende symptomen ontstaan.

Katten zijn nieuwsgierig en bevinden zich graag in de natuur en bomen, daarnaast jagen ze op insecten en kleine dieren en zijn ze alert op bewegingen. Daarom is het mogelijk voor je kat om de Eikenprocssierups gemakkelijk tegen te komen en interessant te vinden. Niet alleen contact met de Processierups of het nest kan voor nadelige gevolgen zorgen, de brandharen kunnen namelijk ook via de wind vervoerd worden of bij bedreiging worden afgeschoten door een Eikenprocessierups.

Daarom wordt er geadviseerd om je kat uit de buurt te houden van bomen met Eikenprocessierups of nesten, je kat regelmatig in de gaten te houden en alert te zijn op symptomen. Mocht je symptomen opmerken, neem dan contact op met je dierenarts. Ook bij twijfel.


» Twijfel je of een product, middel of stof veilig is voor je kat, vraag je dierenarts om advies!

» Als je kat geïnteresseerd is in een product, middel of stof, kies voor zekerheid en zet het buiten bereik van je kat.

» Bij sommige producten, middel of stof is een kleine hoeveelheid inname of contact al gevaarlijk, laat je informeren!


» Overzicht | Veilige producten, middelen en stoffen voor je kat

» Overzicht | Gevaarlijke producten, middelen en stoffen voor je kat


* Foto header

Wikimedia Commons – Auteur Sarefo – Foto Eikenprocessierups

* Bronnen

1 – Rivm.nl

2 – Ivn.nl

3 – Ohra.nl

4 – Processierups.nu

5 – Bluecross.org

6 – Dierenkliniekenschede.nl


Wij hebben dit bericht zorgvuldig samengesteld, maar kunnen niet garanderen dat de informatie compleet of (volledig) correct is. Neem contact op met je dierenarts voor informatie en advies, en zo snel mogelijk bij (verdenking van) vergiftiging.

2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *