Veilig of gevaarlijk voor je kat | Cafeïne

Cafeïne is een stof wat in producten wordt verwerkt. Het heeft invloed op de gezondheid van mens en dier. Wat doet cafeïne met je kat? Wij leggen het uit.

Cafeïne

Cafeïne is een stimulerende stof die van nature voorkomt in koffie en in kleinere hoeveelheden in thee. Cafeïne wordt ook wel theïne genoemd in thee, er is geen verschil tussen cafeïne en theïne.

Cafeïne verbetert bij mensen de concentratie en prestatie en verdrijft vermoeidheid. Ook verbetert het een klein beetje het geheugen, alertheid en motivatie. Het heeft al effect bij een kleine hoeveelheid, zoals met het drinken van 1 of 2 kopjes koffie. Cafeïne komt namelijk snel in het bloed terecht. In 3 tot 4 minuten zit een deel van de cafeïne na het eten of drinken al in het bloed en tussen een half uur en tweeënhalf uur na het drinken van koffie zijn de effecten merkbaar. Grotere hoeveelheden geven geen extra effect.

Een te grote hoeveelheid inname kan juist een nadelig effect hebben en rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen of hoofdpijn veroorzaken. Ook moeilijk in slaap komen kan een effect zijn.

Het verschilt per persoon waar de grens van ‘te veel’ ligt. Niet iedereen is even gevoelig voor de werking van cafeïne. Bij plotseling stoppen kunnen ontwenningsverschijnselen optreden, deze kunnen zelfs tot een week aanhouden. Hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen zijn kenmerken.

Cafeïne zit in koffiebonen, theebladen, cacaobonen, guaranabessen en colanoten. Ook energiedrankjes, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk bevatten cafeïne. Er zijn verschillende producten te koop met extra cafeïne, zoals kauwgom, snoep en water (*1).

Cafeïne & katten

ASPCA geeft aan dat chocolade, koffie en cafeïne allemaal stoffen genaamd methylxanthines bevatten. Deze stoffen worden aangetroffen in cacaozaden, de vrucht van de plant die wordt gebruikt voor het maken van koffie en in de noten van een extract dat in sommige frisdranken worden gebruikt. Donkere chocolade is gevaarlijker dan melkchocolade. Witte chocolade heeft het laagste niveau. Wanneer huisdieren dit innemen, veroorzaakt methylxanthines braken, diarree, hijgen, overmatige dorst en urineren, hyperactiviteit, abnormaal hartritme, tremoren, toevallen en kan zelfs de dood veroorzaken (*2).

Pet Poison Helpline vertelt dat veel gangbare producten cafeïne bevatten, zoals koffie, thee, frisdranken en sommige supplementen. Zowel cafeïne als theobromine, een aan cafeïne verwant chemisch product, worden ook in chocolade aangetroffen.

Honden en katten lijken gevoeliger te zijn voor de effecten van cafeïne dan mensen. Het is volgens Pet Poison Helpline onwaarschijnlijk dat één of twee likjes koffie, thee of frisdrank bij de meeste huisdieren vergiftiging veroorzaken. Inname van ongebruikte koffiedik, bonen, theezakjes of supplementen kunnen echter wel voor ernstige vergiftiging zorgen bij honden en katten.

Afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid kunnen hyperactiviteit, rusteloosheid, braken, verhoogde hartslag, hoge bloeddruk, abnormale hartritmes, trillingen en verhoogde lichaamstemperatuur ontstaan. In ernstige gevallen zijn epileptische aanvallen, ineenstortingen en overlijden mogelijk (*3).

Pet Poison Controle geeft aan dat de vergiftigingsverschijnselen doorgaans ontstaan binnen 1 en 2 uur na inname. De giftige dosering voor katten varieert van ’80-150mg / kg’. Pet Poison Controle heeft een weergave gepubliceerd met het gewicht van de kat en de hoeveelheid dosering voor vergiftiging van enkele producten (*4).

Cafeïne veilig of gevaarlijk?

Cafeïne staat vermeld als giftig voor je kat. Wel is de mate van giftigheid afhankelijk van de hoeveelheid inname van cafeïne. Katten zijn gevoeliger voor cafeïne dan mensen. Cafeïne is in verschillende producten aanwezig, zoals koffie, thee en chocolade.

Het blijkt dat het onwaarschijnlijk is dat een enkel likje koffie of thee nadelige gevolgen veroorzaakt bij de meeste huisdieren, maar bij hogere of geconcentreerdere doseringen kunnen ernstige symptomen optreden en de vergiftiging zelfs de dood veroorzaken.

Oplettendheid is raadzaam bij het consumeren van deze producten, laat bijvoorbeeld je huisdier niet alleen bij producten die cafeïne bevatten. Mocht je kat geïnteresseerd zijn in de desbetreffende producten, kies dan voor zekerheid en geef je kat geen kans om de producten te kunnen eten of drinken.


» Twijfel je of een product, middel of stof veilig is voor je kat, vraag je dierenarts om advies!

» Als je kat geïnteresseerd is in een product, middel of stof, kies voor zekerheid en zet het buiten bereik van je kat.

» Bij sommige producten, middel of stof is een kleine hoeveelheid inname of contact al gevaarlijk, laat je informeren!


» Overzicht | Veilige producten, middelen en stoffen voor je kat

» Overzicht | Gevaarlijke producten, middelen en stoffen voor je kat


* Foto’s

Mandy Bollegraf | Blog Picnics in June & Instagram (neem ook een kijkje!)

* Bronnen

1 – Voedingscentrum.nl

2 – Aspca.org

3 – Petpoisonhelpline.com

4 – Petpoisoncontrol.com


Wij hebben dit bericht zorgvuldig samengesteld, maar kunnen niet garanderen dat de informatie compleet of (volledig) correct is. Neem contact op met je dierenarts voor informatie en advies, en zo snel mogelijk bij (verdenking van) vergiftiging.

0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *