Planten & Bloemen | Tulp, veilig of gevaarlijk voor je kat?

Tulpen maken van elke woonkamer een feestje, met allerlei vrolijke kleuren en opvallende bloemen. Ze staan prachtig, maar wist je dat de tulp gevaarlijk is voor je kat? Wij leggen uit waarom, kijk verder!

Tulp

De Tulp is een bolgewas en komt oorspronkelijk uit Turkije en omstreken. De Tulp is in allerlei kleuren te krijgen, zoals rood, paars, geel, wit en zelfs meerkleurig. Ook kan de vorm verschillend zijn, zoals gekrulde, mini of puntige tulpen of tulpen met gekartelde bloemblaadjes.

De Tulp is een gemakkelijke bolgewas en geschikt voor bijna elke tuin. Tulpen kunnen ook als snijbloemen in een vaas worden geplaatst.

De wetenschappelijke naam is Tulipa en komt uit de familie Liliaceae (*1, 2 & 3).

Tulp & katten

ASPCA geeft aan dat de tulp giftig is voor katten, met als giftige stof Tulipalin A en Tulipalin B. De bol heeft de hoogste concentratie gif. De gemelde klinische symptomen zijn: braken, depressie, hypersalivatie (speekselovervloed) en diarree (*3).

Pet Poison Helpline vermeldt dat de mate van giftigheid over het algemeen matig tot mild is. De tulp bevat allergene lactonen of soorgelijke alkaloïden. De giftigheid is zeer geconcentreerd in de bollen en bij inname in grote hoeveelheden kan dat resulteren in ernstige klinische tekenen. Wanneer de plantendelen of bollen worden gekauwd of worden ingeslikt kan dit zorgen voor weefselirritatie van de mond en de slokdarm. Typische symptomen zijn overvloedig kwijlen, braken of zelfs diarree, afhankelijk van de mate van inname van de plant. Bij grote inname kunnen ernstigere symptomen optreden zoals toename van de hartslag, verandering van de ademhaling en moeilijk ademhalen (*4).

Daarnaast staat de Tulp genoemd bij LICG op de lijst van giftige kamer- en buitenplanten voor katten. Bij de tulp staat extra aangegeven dat het ook huidirritatie kan veroorzaken bij contact (*5).

LICG geeft aan dat elke plant, giftig of niet, irritatie van het maagdarmstelsel kan veroorzaken. Katten zijn namelijk geen planteneters, maar zal als hij of zij de kans krijgt toch gras gaan eten of zich richten op andere planten (*6).

Tulp veilig of gevaarlijk?

De Tulp is gevaarlijk voor katten bij inname en kan zelfs ook huidirritatie veroorzaken bij contact. Met name de bol van de Tulp heeft een grote concentratie gif en bij grote inname van de Tulp kunnen ernstige symptomen optreden. Het is niet verstandig als je kat aan de plant gaat knagen en daardoor stoffen binnenkrijgt die niet goed voor ze zijn en voor nare gevolgen kunnen zorgen. De Tulp staat vermeld op de lijst van giftige planten, dus wees voorzichtig als je deze plant in huis of in de tuin hebt staan.


» Twijfel je of een plant of bloem veilig is voor je kat, vraag je dierenarts om advies!

» Als je kat geïnteresseerd is in een plant of bloem, kies voor zekerheid en zet de plant of bloem buiten bereik van je kat.

» Bij sommige planten en bloemen is bijvoorbeeld ook al het water of het stuifmeel gevaarlijk, laat je eerst informeren!


» Overzicht | Gevaarlijke planten en bloemen voor je kat

» Overzicht | Veilige planten en bloemen voor je kat


* Foto’s

Diana Drees | Instagram (neem ook een kijkje!)

* Bronnen

1 – Intratuin.nl

2 – Fleurop.nl

3 – ASPCA.org

4 – Petpoisonhelpline.com

5 – LICG.nl – Lijst gifte planten voor katten

6 – LICG.nl – Verborgen gevaren


Wij hebben dit bericht zorgvuldig samengesteld, maar kunnen niet garanderen dat de informatie compleet of (volledig) correct is. Neem contact op met je dierenarts voor informatie en advies, en zo snel mogelijk bij (verdenking van) vergiftiging.

4

6 thoughts on “Planten & Bloemen | Tulp, veilig of gevaarlijk voor je kat?

 1. Super fijne informatie.
  Duidelijk beschreven. Met foto’s ook nog gezellig om te lezen. Fleurig. Maar de info over planten/bloemen vind ik erg fijn. Aangezien hier Bob de kat een keer erg ziek was van lelie stampers. Maar dankzij antibiotica kwam het goed.
  Je moet het maar net weten. Hij had ook blauwe druifjes geplunderd. Maar dat kwam er weer uit 😉
  Nu let ik ook meer op welke bloemen, of planten kwaad kunnen.

  Liefs
  en een miauw van Bob

  1. Bob heeft heel veel geluk gehad dat hij niet ziek is geworden door de Lelie. De Lelie is namelijk zeer gevaarlijk voor katten. Over de Blauwe Druifjes hoef je je geen zorgen te maken, die zijn veilig volgens de ASPCA. Volgens de LICG kan elke plant wel irritatie veroorzaken aan het maagdarmstelsel, houd Bob dus een beetje in de gaten.

   Liefs!

  1. Dat is correct, daarbij gaf ik aan dat Bob veel geluk heeft gehad omdat de Lelie erg gevaarlijk is. Wat is precies je vraag?

 2. hoihoi, ik zag deze ochtend dus dat mijn katje de tulpen die hier binnenstonden heeft opgegeten. momenteel is er niets aan de hand nog niet en speelt hij nog heel vrolijk… hij had wel gebraakt in zijn kattenbak maar daar zag ik geen tulpjes in…

  hopelijk zal hij er geen last van hebben!

  groetjes,

  1. Hoi Jasmien,

   Dat is even schrikken! Tulpen zijn giftig voor katten, maar de meeste concentratie gif zit in de bol. Braken komt wel overeen met de symptomen. Weet je hoeveel hij heeft binnen gekregen? Houd hem maar goed in de gaten, ook of hij blijft eten en niet gaat kwijlen of zich afwijkend gaat gedragen. Je kunt voor de zekerheid met je dierenarts bellen, om te overleggen waar je op moet letten en hoe ernstig het is. Bij vergiftiging, met name bij lelies, moet je er snel bij zijn. Hopelijk valt het allemaal mee en blijft hij lekker spelen! Dankjewel voor je verhaal.

   Liefs, en knuffels van Benji & Baldr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *