Planten & Bloemen | Pannenkoekenplant / Pilea Peperomioides, veilig of gevaarlijk voor je kat?

De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant, maakt met z’n groene bladeren lijkend op pannenkoeken elke ruimte gezellig, speels en charmant. Er is weinig informatie te vinden, maar de Pilea Peperomioides lijkt veilig te zijn voor je kat. Kijk verder voor meer uitleg.

Pilea Peperomioides / Pannenkoekenplant

De Pilea Peperomioides is een gemakkelijke plant om te verzorgen. De plant heeft weinig water en een lichte plek nodig, maar staat niet graag in de volle zon. Ook is het een makkelijke plant om te stekken.

De plant heet ookwel de Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant vanwege de grote platte groene bladeren, ook de Chinese Money Plant is een andere benaming voor De Pilea Peperomioides (*1, 2 & 3).

De Pilea Peperomioides komt uit het plantengeslacht Urticaceae, brandnetelfamilie.

Pannenkoekenplant & katten

Er is weinig informatie te vinden op betrouwbare websites over of de Pilea Peperomioides veilig of gevaarlijk is voor je kat.

De Pilea Peperomioides staat in ieder geval bij vier online winkels aangegeven als huisdier vriendelijk of als niet giftig, waarbij Plantsome en Fresh Plants ook specifiek vermelden dat het niet giftig is voor huisdieren (*1, 3, 4 & 5)

ASPCA heeft de Pilea Peperomioides niet vermeld op de website, maar benoemt wel dat andere planten van de Urticaceae familie veilig zijn, zoals de Aluminium Plant (*6).

Er zijn meerdere websites die de veiligheid van de plant bespreken. Zoals Leafandpaw geeft aan dat de Pilea Peperomioides over het algemeen geen huisdieren aantrekt en veilig zou zijn voor je kat. Ze vermelden dat het volledig eten van de plant alsnog kan zorgen voor problemen met de buik. Daarom geven ze ook aan dat als je kat geïnteresseerd lijkt je de plant zou kunnen verplaatsen naar een andere locatie. Ook Pistilsnursery heeft de Pilea Peperomioides in het rijtje staan van veilig voor huisdieren.

Daarnaast staat de Pilea Peperomioides niet genoemd bij de LICG op de lijst van giftige kamer- en buitenplanten voor katten (*8). Al geeft LICG aan dat de lijst niet uitputtend is en planten die niet op deze lijst staan ook giftig kunnen zijn.

LICG geeft ook aan dat elke plant, giftig of niet, irritatie van het maagdarmstelsel kan veroorzaken. Katten zijn namelijk geen planteneters, maar zal als hij of zij de kans krijgt toch gras gaan eten of zich richten op andere planten (*9).

Pannenkoekenplant / Pilea Peperomioides veilig of gevaarlijk?

Er is weinig informatie te vinden, maar de Pilea Peperomioides staat vermeld als veilig of als niet giftig. Je zou deze plant dus in huis kunnen plaatsen als je een kat hebt. Houd er wel rekening mee dat inname alsnog irritatie van het maagdarmstelsel zou kunnen veroorzaken.

Daarnaast is de gevonden informatie summier, en daarom raden we je aan om je kat goed in de gaten te houden en voor zekerheid te kiezen. Als je kat bijvoorbeeld graag knaagt aan de bladeren van de Pilea Peperomioides kun je beter de plant buiten het bereik van je kat te zetten.


» Twijfel je of een plant of bloem veilig is voor je kat, vraag je dierenarts om advies!

» Als je kat geïnteresseerd is in een plant of bloem, kies voor zekerheid en zet de plant of bloem buiten bereik van je kat.

» Bij sommige planten en bloemen is bijvoorbeeld ook al het water of het stuifmeel gevaarlijk, laat je eerst informeren!


» Overzicht | Gevaarlijke planten en bloemen voor je kat

» Overzicht | Veilige planten en bloemen voor je kat


* Foto’s

Mandy Bollegraf | blog Picnics in June (neem ook een kijkje!)

* Bronnen

1 – 123kamerplanten.com

2 – Intratuin.nl

3 – Plantsome.nl

4 – Plantsome.nl – Verzorging

5 – Plantsinabox.com

6 – ASPCA.org

6 – Leafandpaw.com

7 – Pistilsnursery.com

8 – LICG.nl – Lijst giftige planten voor katten

9 – LICG.nl – Verborgen gevaren


Wij hebben dit bericht zorgvuldig samengesteld, maar kunnen niet garanderen dat de informatie compleet of (volledig) correct is. Neem contact op met je dierenarts voor informatie en advies, en zo snel mogelijk bij (verdenking van) vergiftiging.

2

2 thoughts on “Planten & Bloemen | Pannenkoekenplant / Pilea Peperomioides, veilig of gevaarlijk voor je kat?

 1. Fijne informatie.
  De pannenkoekenplant heb ik ook.
  Bob kijkt er niet naar om.
  De blauwe druifjes zijn wel geplunderd maar geen idee dat kwaad kan. Bob heeft geen last.
  Maar fijn om te weten wat wel en niet giftig/slecht, of juist geen kwaad kan voor je kat.

  Diana

  Miauw van Bob.

 2. Wat leuk dat je Pannenkoekenplant ook veilig is voor Bob en gezellig in huis mag staan! Dat is bij Benji & Baldr nog maar de vraag…

  Ik heb de blauwe druifjes even voor je opgezocht, ik verwacht dat je de Druifhyacint bedoelt. De wetenschappelijke naam is Muscari (o.a. Muscari Armeniacum) en is volgens ASPCA niet giftig voor katten. Houd je hem alsnog wel goed in de gaten? Elke plant kan namelijk irritatie veroorzaken aan het maagdarmstelsel.

  Dikke knuffels voor Bob!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *