Over de kat | Snorharen

De snorharen vertellen veel over de stemming van een kat, maar helpt een kat ook bij de jacht, zicht, geur en ruimtelijk inzicht. Lees verder voor meer informatie over snorharen.

Over de kat | Snorharen

De snorharen (vibrissae) bevinden zich bij een kat op de bovenlip, wangen, boven de ogen en op de voorpoten. De snorharen op de snuit zijn verdeeld in vier rijen. De bovenste twee rijen kunnen onafhankelijk van de onderste twee rijen bewegen (*1).

Katten met een speciale vacht, zoals de Sphynx, Devon Rex en Cornish Red hebben vaak nauwelijks snorharen. Katten verliezen regelmatig hun snorharen. Sommige katten raken hun snorharen kwijt, of de kat verliest de snorharen door een medische behandeling. Daar komt weer een nieuwe snorhaar voor in de plaats. Een kat zonder snorharen kan normaal functioneren (*2).

Het haarzakje van een snorhaar ligt ongeveer drie keer dieper onder de huid dan dat van een gewone haar. Een met bloed gevulde capsule, de sinus, vervult een hydraulische functie en versterkt het signaal dat naar het netwerk van gevoelszenuwen wordt gestuurd (*3).

De snorharen zijn spits aan het uiteinde en worden dikker richting de huid toe (*4). Een snorhaar is een stugge haar en er zitten geen zenuwen in, een snorhaar heeft dus ook geen gevoel. Katten kunnen met hun snorharen wel voelen als iemand de snorhaar aanraakt (*2).

Functie snorharen

Snorharen hebben een functie als sensorisch apparaat (*1). Een kat is zeer gevoelig voor aanrakingen en elke afzonderlijke haar op het lichaam reageert op de geringste trilling (*5).

Snorharen zijn dus voelsprieten en zo gevoelig dat ze heel wat informatie kunnen doorgeven aan de spiertjes waaraan ze gekoppeld zijn. De spieren staan in directe verbinding met de hersenen (*4).

Snorhaar en tast en jacht

De snorharen vormen een soort radarsysteem, waarmee de kat kan rondlopen in het donker, voorwerpen kan vermijden en nachtelijke prooien kan lokaliseren (*6).

Katten zien alles wat zich letterlijk voor hun neus bevindt onscherp. Ter compensatie kunnen katten hun buitengewoon gevoelige snorharen naar voren richten en zo het dichtbij zien vervangen door hun tastzin (*7).

Een kat is gevoelig voor lucht die langs de snorharen stroomt. Zo kan een kat lucht over voorwerpen voelen stromen. Tijdens het jagen in het donker kan een kat vluchtende prooien lokaliseren wanneer ze langs de snorharen strijken (*6).

De kat gebruikt snorharen ook om prooien te situeren op minder dan één meter afstand. Op die manier kan een kat, ondanks het onscherpe zicht op een korte afstand, zijn of haar prooi toch erg goed situeren en héél snel reageren op elke kleine beweging. Katten voelen met hun snorharen ook of hun prooi nog een hartslag heeft (*4).

De snorharen op de voorpoten worden gebruikt om elke beweging van een prooi op te sporen die gevangen zit onder de voorpoten van de kat (*1).

Snorhaar geur

Katten kunnen bovendien makkelijker geuren opnemen en afgeven dankzij de snorharen (*4).

Snorhaar ruimtelijk inzicht

Verder gebruiken katten de voelsprieten om te controleren of ze met hun gehele lichaam door een opening kunnen. Raken de snorharen de randen niet, dan passen ze er helemaal door (*4). De lengte van de snorharen (van eind tot eind) geeft de grootte aan van een opening waar een kat nog met gemak door kan (*3). In realiteit hebben veel katten overgewicht, waardoor het lichaam breder is dan het uiteinden van de snorharen (*1).

Deze snorharen en ook andere, minder opvallende toefjes zintuigharen op de kop en de zijkant van de poten helpen de kat om te voelen waar hij loopt als het heel erg donker is (*7).

Dankzij zijn snorharen kan een kat goed de weg vinden, vooral in het donker. Katten zijn nachtdieren, die zich uitstekend kunnen redden bij weinig licht. Ze maken daarbij gebruik van hun herinnering van voorwerpen en ruimten, en ook van hun snor- en andere tastharen om voorwerpen in de omgeving te lokaliseren (*6). De snorharen dienen als antennes en zorgen ervoor dat de kat bij zwak licht niet tegen voorwerpen aanbotst (*5).

De informatie die vanuit hun snorharen naar de hersenen wordt teruggestuurd, stelt katten in staat een driedimensionale kaart van de omgeving te maken zonder het daadwerkelijk te zien (*8).

Snorhaar en communicatie

Bovendien kunnen snorharen heel expressief zijn. Aan de bewegingen van de snorharen is te zien of een kat bang is, boos of gewoon nieuwsgierig (*9).

Snorharen op de kin en bovenlip kunnen naar voren gericht worden ter begroeting en naar achteren bij gevaar (*3).

Als de snorharen naar voren gericht staan betekent dat interesse of agressie, afhankelijk van de omstandigheden, de positie van de oren en lichaamshouding. Als de oren zijwaarts of achterwaarts worden gedraaid communiceert de kat agressie. Als de oren zich in een normale alerte positie bevinden (naar voren gericht), kan de aandacht van de kat zijn gewekt in het geval van het opmerken van een prooi (*10). De snorharen naar voren gericht betekent dat de kat iets onderzoekt. Het kan ook een aanwijzing zijn dat de kat op het punt staat te bijten wat voor de kat ligt (*8).

De snorharen hebben een normale ontspannen positie wanneer ze licht ontspannen zijn en zijwaarts gericht, niet vooruit of achteruit gericht (*10). Dit betekent dat de kat ontspannen en tevreden is. Niets is storend of verontrustend voor de kat (*8).

De kat hoopt zo klein mogelijk te lijken wanneer de snorharen vlak en plat langs de wangen zijn gedraaid, wat ook wel angst betekent (*10). De kat voelt zich waarschijnlijk bang of defensief (*10).


Hoe groot zijn de snorharen van jouw kat?

Heeft jouw kat grote snorharen? Laat het ons weten! Dat mag als reactie hieronder, maar je kunt ons ook taggen op Facebook of Instagram via @Catlab.blog.


* Bronnen

1 – Think like a cat | Pam Johnson-Bennett | Pagina 25

2 – Mcvoordieren.nl

3 – Katten | Dr. Bruce Fogle | Pagina 208 & 209

4 – I Love Happy Cats | Anneleen Bru | Pagina 24 & 25

5 – Uw kat in topconditie | Andrew Edney | Pagina 14

6 – Kattenlichaamstaalgids | Trevor Warner | Pagina 168, 170 & 171

7 – Zo train je een kat | John Bradshaw & Sarah Ellis | Pagina 28

8 – Catification | Jackson Galaxy & Kate Benjamin | Pagina 16 & 20

9 – Katten & Kittens | Joan Moore | Pagina 9 & 10

10 – Cat vs. Cat | Pam Johnson-Bennett | Pagina 14

2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *