Op kraamvisite | Cattery Nova Gaya | Mei 2019 | Giusy is drachtig

Catlab mag weer op kraamvisite komen bij Cattery Nova Gaya. Giusy heeft al een mooie bolle buik! Nog maar enkele weekjes en het nestje wordt verwacht. Lees verder om alvast meer over haar, de papa en het nestje te weten te komen.

Cattery Nova Gaya fokt vanuit hobby en liefde voor het kattenras de Siberische Kat. Ze verwachten binnenkort een nestje en wij mogen alvast meer weten over de mama, papa en de toekomstige verwachte kittens! Daarom hebben wij enkele vragen gesteld aan de fokker, Annelies Leeuwestein.

Cattery Nova Gaya is tevens de cattery waar onze lieve Baldr vandaan komt en zijn mama Gaya (Catlabcat juni 2017) zal zich vast ook gaan bekommeren over het nestje.


Op kraamvisite | Giusy is drachtig

Wie is de moeder?

De moeder is Giusy, dochter van Nova die met pensioen is bij nieuwe baasjes. Giusy is een rustige poes en gaat goed samen met de andere poezen binnen de cattery. Waar ze Gaya veelal met rust laat, waar ze beiden blij van worden, zoekt ze Noraly toch ook wel op om te kroelen en te spelen. Hoewel het spelen nu wel wat minder gewenst wordt door haar nu ze drachtig is. Giusy is geen schootpoes, maar komt wel graag tegen haar vrouwtje aan liggen rustig op de bank of in bed en ze komt ook wel veel kopjes en kroeltjes halen. Giusy is een Blue white poesje, draagt waarschijnlijk ook het gen voor Neva Masquerade.

Wie is de vader?

De vader is Joep, van cattery van de Komanswijk, van fokkers Kim en Wilco Koman. Joep is een enorm lieve en aanhankelijke kat, ook een echte schootkroeler. De fokker hoopt dan ook dat hij dit mee geeft aan de kittens. Joep is vader van een aantal nestjes, die allemaal prachtige en intens lieve kittens zijn geworden. Joep is een Blue tabby white kater en is drager van het gen voor Neva Masquerade.

Wanneer is de uitgerekende datum?

Dinsdag 28 mei is dag 65 van de dracht van Giusy. Dag 65 wordt aangehouden als uitgerekende datum, maar katten mogen bevallen vanaf dag 63 en kunnen ‘over tijd’ lopen tot en met dag 70.

Hoeveel kittens worden verwacht en welke kleurcombinaties zijn mogelijk?

Eigenlijk wil de fokker niet gokken, maar ze gokt dat Giusy drachtig is van vier kittens. Stiekem hoop ze dat ook, want ze heeft al twee keer eerder een nest van vier kittens gehad en dat is erg leuk.

Mogelijke kleuren zijn: Blue, Blue white, Blue tabby, Blue tabby white. Zowel in de variant Siberische Kat als Neva Masquerade.

Kun je wat meer vertellen over de Siberische Kat?

De Siberische kat is ontstaan in Rusland. In 1991 is de Siberische kat door de World Cat Federation (WCF) officieel erkend als kattenras. De Siberische kat heeft zich, met weinig inmenging van de mensen, lange tijd op natuurlijke selectie voortgeplant, waardoor het sterke natuurlijke katten zijn geworden.

De Siberische Kat is een vrij grote, goed gespierde, halflang harige kat met korte poten. Het karakter kun je omschrijven als lief, trouw, intelligent, speels en aanhankelijk. Siberen kunnen goed met kinderen omgaan en kunnen ook wennen aan samenleven met honden. Siberen zijn goede klimmers en houden dan ook van een goede klim- en krabpaal, het liefst met een mooie hoge plek om goed uitzicht te hebben.

De Siberische Kat is één van de weinige rassen die een hypo-allergene vacht hebben. Hypo is het Latijnse woord voor laag en betekent dat er een lage kans is op een allergische reactie. Zo’n 80% van de mensen met een kattenallergie reageert niet of nauwelijks.

Geen enkele Sibeer is hetzelfde. Siberen zijn niet allemaal enorme schootkatten, maar het zijn hele lieve, zachtaardige, nieuwsgierige katten, die altijd graag in de buurt van mensen zijn.

Zijn de kittens ook beschikbaar tijdens het volgen op de blog Catlab?

Sinds het bekend maken van de dracht op de website en Facebook van Cattery Nova Gaya is de interesselijst officieel geopend. De lijst blijft open tot het bekend is hoeveel kittens er zijn. Mochten er dan onvoldoende geïnteresseerden voor het aantal kittens zijn, dan blijft de interesselijst open tot alle kittens onder optie zijn (dus wellicht ook tijdens het volgen van Catlab).

Mocht je graag op de interesselijst willen staan, neem dan contact op met de fokker Annelies.

Hoe gaat het nu met Giusy en hoe is de zwangerschap?

Het gaat goed met Giusy, ze is nog wat rustiger dan anders. Eigenlijk gewoon hele dagen aan het slapen en af en toe wakker om te eten en drinken of haar behoefte te doen. Verder heeft ze niet meer zo’n zin om te spelen met Noraly en laat dit dan ook duidelijk merken door een tik of wat te blazen als Noraly te wild is. Noraly daarentegen is extra vervelend en kan letterlijk vanuit op achterpoten staan met haar voorpootjes bovenop Giusy springen (wat gecorrigeerd wordt door de fokker).

Ben je klaar voor de bevalling van Giusy en hoe bereid je je voor?

De fokker is bijna helemaal klaar voor de bevalling, ze moet nog even het kraampakket controleren of die nog compleet is of aanvulling nodig heeft. Hier kun je een voorbeeld van een kraampakket bekijken. Daarnaast kan je nog denken aan kleurenbandjes om de kittens uit elkaar te houden of diervriendelijke merkstiften om de kittens met een kleurtje op bijvoorbeeld het oor of staartje te merken.

In ieder geval staat de kraamkist al in de huiskamer en gaat Giusy, maar ook de andere katten, hier regelmatig even in kijken. Het ligt nu ook nog vol met speeltjes, maar komende week zal de ‘kraamkamer’ echt compleet gereed worden gemaakt. Het belangrijkste is dat het met Giusy goed blijft gaan, wat de fokker controleert door af en toe te na te gaan of ze geen afscheiding heeft en aan haar oortjes (of bij twijfel met een thermometer) te voelen of ze geen verhoogde temperatuur heeft. Zolang Giusy goed blijft eten, drinken en slapen is de fokker tevreden.


Kom ook op kraamvisite!

Wil je meer weten over Cattery Nova Gaya en op de hoogte zijn van meer nieuws rondom het nestje? Kijk dan op de website www.catterynovagaya.nl. Catlab gaat de komende tijd meerdere keren op kraamvisite bij het nestje en uiteraard laten we het weten als de kittens zijn geboren.

Heb je een vraag aan de fokker of ben je benieuwd naar iets? Stel je vraag hieronder als reactie. Wij zorgen voor een antwoord. Of neem direct contact met haar op, via contactformulier of telefonisch.

4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *