Als kattengedragstherapeut in opleiding bij Tinley Academie kan ik enkele (gratis) gedragsconsulten aanbieden. Woon je in de buurt van Enschede (max. 30km) en vertoont je kat gedragsproblemen, zoals sproeien, onzindelijkheid, bijten, krabben, agressie, vocaliseren en angst? Neem dan contact met me op. Misschien kan ik je helpen!
Wat zijn gedragsproblemen bij katten?
Katten kunnen verschillende gedragingen vertonen die niet wenselijk zijn voor ons en we graag anders zouden zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Onzindelijkheid (plassen en poepen in huis en naast de kattenbak).
- Sproeien (tegen verticale of horizontale oppervlaktes en objecten sproeien/plassen).
- Angst (bv: verstoppen, angst voor geluid, dieren of mensen).
- Abnormaal gedrag (bv. overmatig likken vacht, overmatig objecten opeten, onrustig heen en weer lopen).
- Agressie (bv. (neiging) aanvallen mensen of dieren, bijten, krabben etc.).
- Krabben (het beschadigen van bv. meubels, behang of gordijnen).
- Overmatig vocaliseren (bv. nachtrust verstoren).
- Niet mogen aaien of verzorgen (borstelen, nagels knippen etc.).
- Het opeten en bijten of knagen van objecten.
Hoe verloopt een gedragsconsult met mij als therapeut i.o.?
Als kattengedragstherapeut in opleiding, zijn er enkele voorwaarden gesteld door Tinley Academie. De volgende stappen moeten worden doorlopen en dit kun je verwachten van een consult met mij.
- Contract:
Je ontvangt een contract, opgesteld door Tinley Academie. Hierin ga je o.a. akkoord met dat je advies krijgt van een therapeut in opleiding (niet gediplomeerd) en eventueel het gedrag van je kat op film wordt gezet als onderdeel van het vormen van de diagnose (wordt vertrouwelijk mee omgegaan). - Vragenlijst:
Je ontvangt een vragenlijst, opgesteld door Tinley Academie. Hierin worden vragen gesteld over je kat en om een beeld te kunnen krijgen van de situatie en het probleem waar je tegenaan loopt. - Beeldmateriaal:
Het kan zijn dat er beeldmateriaal nodig is, bijvoorbeeld om het gedrag op de kattenbak te kunnen observeren. Als therapeut is het prettig om video’s en foto’s te ontvangen voor het krijgen van inzicht in de situatie. Daarnaast zijn wij als student verplicht om bij enkele casussen videobeelden van het probleemgedrag in te leveren bij de docenten. Videobeeld(en) van je kat wordt geplaatst op Youtube in ‘besloten’ vorm, waardoor het enkel met de juiste URL online te vinden is. - Medisch onderzoek:
Wanneer het probleemgedrag gaat om sproeien en/of onzindelijkheid ben je verplicht een recent urineonderzoek van de dierenarts aan te leveren voor mijn huisbezoek. Deze eis wordt gesteld vanuit de opleiding. Recent betekent niet ouder dan 3 maanden voor het huisbezoek. Het kan zijn dat bij bepaald probleemgedrag alsnog geadviseerd wordt om je kat medisch te laten onderzoeken. - Huisbezoek:
Ik kom bij thuis bij je langs om je kat te kunnen observeren en de probleemplekken en de situatie te bekijken. Daarnaast geeft dit de gelegenheid om verder het probleemgedrag te bespreken. Je ontvangt enkel direct advies wanneer dit in het belang is van het welzijn van je kat. Anders ontvang je op een later moment het volledige verslag inclusief adviezen. - Evaluatieformulier:
Vanuit Tinley Academie wordt vereist dat je een evaluatieformulier over mij als kattengedragstherapeut in opleiding invult. Je mag dit versturen naar Tinley Academie en eventueel met mij in de cc (zodat ik er ook van kan leren). - Ontvangen verslag:
Nadat ik mijn verslag heb ingeleverd bij de docenten en hiervoor goedkeuring heb ontvangen kan ik het verslag naar je sturen. Dit verloopt per mail, indien gewenst kan ik het telefonisch toelichten. In het verslag staat o.a. de diagnose en adviezen. Houd er dus rekening mee dat er enige tijd zal zitten tussen het huisbezoek en het ontvangen van het verslag. Je bent zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van de adviezen. - Evaluatiegesprek:
Dit is niet verplicht, maar indien gewenst kunnen we telefonisch bespreken hoe de aanbevolen adviezen zijn gegaan en of je nog vragen hebt.
Hoe neem je contact met mij op?
Heeft je kat een gedragsmatig probleem en zou je graag hulp willen van mij als kattengedragstherapeut in opleiding? Je kunt contact met me opnemen via het contactformulier, mailadres van Catlab of een privébericht via social media.
Neem contact op via het contactformulier
Vanuit de opleiding zijn we verplicht om verschillende problemen te behandelen met opbouwende moeilijkheid in problematiek. Het kan dus zijn dat je probleem niet passend is in mijn traject of qua timing, ik kan dan eventueel voor je kijken of een studiegenoot ruimte voor je heeft. Contact met mij opnemen geeft dus geen garantie dat je daadwerkelijk hulp kunt krijgen van mij of een studiegenoot.