Huis & Inrichting | Verhuizen met je kat, hoe pak je dat aan?

Verhuizen is een hele gebeurtenis. Spullen inpakken, klussen, de oude woning is een puinhoop en de toekomstige woning is helemaal onbekend. Hoe help je je kat rustig deze periode door? Wij hebben enkele tips, leggen uit waar je rekening mee kunt houden en hoe je het kunt aanpakken.

Katten vinden vaste patronen en gewoonten prettig. Ze houden van voorspelbare situaties en vooral dat ze de ruimte krijgen om te wennen of zelf de controle hebben. Bij verhuizingen draait de situatie even niet om hun en dat kan veel stress opleveren. Hun spulletjes verdwijnen en worden ingepakt, de baasjes zijn onrustig, langzaam verandert de hele vertrouwde omgeving.

Vooral op het moment dat de oude woning (bijna) helemaal leeg is kan moeilijk zijn voor je kat, want hij of zij moet dan leven in een grote ruimte zonder plekjes om te kunnen verstoppen of waar ze zich veilig en prettig bij voelen.

Daarnaast worden ze meegenomen uit het huis waar ze al een lange tijd vertrouwd zijn en komen ze op een nieuwe plek. Dat is heel erg wennen en ontzettend spannend voor ze! Ze moeten helemaal opnieuw ontdekken en het huis onderzoeken, zich zien aan te passen en hun nieuwe plekjes vinden. Waar staat de kattenbak, waar moet je kat eten of drinken en waar slapen de baasjes? Dat is voor je kat niet in woorden uit te leggen, dat moet je kat helemaal ondergaan en ondervinden. Dat vraagt veel inspanning van je kat.

Je kunt je kat helpen om op een fijne en rustige manier deze periode door te komen. Zo kan je kat met zo min mogelijk stress verhuizen en makkelijker de nieuwe woning ontdekken.

Er is geen perfecte methode, maar probeer zo veel mogelijk rekening te houden met je kat en te herkennen hoe je kat alles ervaart en voelt. De ene kat kan makkelijker met situaties omgaan dan de andere, het vraagt improvisatie en creativiteit. Maar met een beetje voorbereiding maak je het verhuizen in ieder geval veel prettiger voor je kat.


Verhuizen met je kat

Om het verhuizen soepel te laten verlopen kun je het beste al vroegtijdig rekening houden met je kat. Je kunt denken aan waar je je kat laat op de dag dat alle spullen worden verhuisd, hoe je het inpakken gaat organiseren, wanneer neem je je kat mee naar het nieuwe huis. Er zijn zo veel punten om aan te denken. Wij proberen het je makkelijker te maken en hebben enkele tips en leggen we uit waar je rekening mee kunt houden.

In het kort adviseren wij de volgende punten:

» Maak van te voren een planning
» Blijf zelf kalm en maak tijd voor ontspanning en je kat
» Begin vroeg met inpakken en laat de leefomgeving van je kat zo lang mogelijk onveranderd
» Geef je kat een aparte kamer als hij of zij met drukte in huis te maken krijgt
» Gebruik hormonen zoals Feliway in de oude en nieuwe woning om je kat te ondersteunen
» Zet eventueel een rustig muziekje op in de kamer van je kat als het luidruchtig is in huis
» Zorg ervoor dat de geuren, meubels en spulletjes van je kat in beide huizen aanwezig zijn
» Laat je kat op eigen initiatief de nieuwe woning ontdekken, begin met één ruimte
» Bij het verkennen van de rest van het huis moet je kat altijd terug kunnen naar de bekende plek
» Houd je kat in het nieuwe huis voorlopig binnen zodat je kat kan wennen en niet zoek raakt

Maak een planning

Het is niet alleen prettig voor je kat, maar ook voor jezelf. Een planning geeft rust en overzicht. Je hoeft de verhuizing niet tot in de detail uit te werken, maar maak het globaal. In alle drukte geeft dat je ruimte en steun.

Maak een planning van de eerste dag dat je met de verhuizing bezig gaat tot aan de laatste dag dat je helemaal klaar bent en kunt gaan genieten van je nieuwe plek. Dat kan beginnen bij het bestellen van spulletjes, benodigdheden of met het inpakken. Zet neer wanneer je welke taak zou willen doen. Zo heb je een beter beeld van hoeveel tijd het van je gaat vragen en het traject gaat verlopen.

Denk bijvoorbeeld aan wanneer je dozen in huis haalt, spullen gaat inpakken, in het nieuwe huis kunt gaan klussen of verbouwen, wanneer ga je alles schoonmaken, wanneer je je kat wilt gaan verhuizen of wanneer je zelf niet meer in het oude huis slaapt. Houd ook rekening mee wanneer en hoeveel mensen mee gaan helpen met verhuizen en waar je kat ook mee in contact moet komen. Probeer aan zo veel mogelijk te denken, daar heb je uiteindelijk veel profijt van tijdens de verhuizing.

Je eigen houding

Verhuizen vraagt inspanning en tijd, en dat kan naast de dagelijkse bezigheden en werkzaamheden ook veel van jou vragen. Dat geeft spanning en stress, misschien slaap je weinig, moet je ook nog klussen en houd je amper tijd over om te ontspannen of even rust te nemen.

Probeer wel tijd en rustmomenten te maken, drink goed en blijf goed eten. Zorg voor wat ontspanning en ruimte voor een pauze. Dit zorgt ervoor dat jij ook op een prettige manier verhuizen kunt, zonder dat je je onder drukt voelt staan of slecht voelt. Verhuizen is namelijk druk, maar ook heel erg leuk! Probeer er dan ook van te genieten.

Op deze manier, en samen met een goede planning, kun je ook nog even tijd maken voor jezelf en je kat. Vergeet je kat niet, betrek hem of haar bij de verhuizing. Zorg er vooral voor dat je kalm blijft en je geen spanning doorgeeft aan je kat. Wanneer jij rustig blijft, zal je kat zich ook prettiger voelen.

Begin vroeg met inpakken

Het moment komt dat alle spullen ingepakt moeten worden. Dat is een verschrikkelijk moment voor je kat. Want alles waar je kat houvast aan heeft verdwijnt in dozen of uit het huis. Die spulletjes en meubels dragen zijn of haar geur, geven zijn of haar territorium aan en geven een vertrouwd gevoel. Daarnaast wordt de ruimte steeds leger en raakt je kat zijn of haar eigen plekjes kwijt. De omgeving verandert en dat is moeilijk te verwerken voor je kat.

Probeer daarom op tijd te beginnen met inpakken, zodat het een proces is waar je kat langzaam aan kan wennen. Pak af en toe wat spullen in en berg deze op in een doos in een aparte kamer. Je kat mag best helpen met inpakken als hij of zij dat leuk vindt. Dozen zijn natuurlijk onweerstaanbaar voor je kat!

Probeer eerst de spullen in te pakken die niet belangrijk zijn voor je kat, zoals wat boeken in een boekenkast, wat decoratie en kastjes die je leeg wilt hebben. Probeer de leefomgeving van je kat zo lang mogelijk intact te houden en zo min mogelijk aan te passen.

Als de verhuisdag in de buurt gaat komen dan moet je natuurlijk wel wat kilometers gaan maken. Probeer dan zo veel mogelijk te zorgen dat je kat niet in een lege ruimte moet leven en dat wel zijn of haar eigen spullen blijven staan, zoals de krabpaal en mandjes. Dit zorgt er namelijk voor dat je kat zich vertrouwd blijft voelen en zijn of haar eigen geur kan blijven markeren in huis.

Dag van verhuizing

De dag van verhuizing is een spannend moment voor jou en je kat! Maar eerst moet je de dag voorbereiden. Dat is dus ook het moment dat je alles klaar wilt hebben staan, zodat het verhuizen efficiënt verloopt. Dit is eigenlijk ook het moment dat je kat zich totaal niet meer fijn zal voelen in huis. Je kunt het beste van te voren al overwegen of je eerst je kat wilt verhuizen richting het nieuwe huis, of dat je kat pas in het nieuwe huis komt als daar alles af is.

Beide situaties maken niet echt een verschil uit, behalve dat de volgorde verandert. Wat je kunt doen enkele dagen voor de verhuisdag en met name tijdens de verhuisdag, is om je kat in een aparte kamer te houden. Doe dit in het oude huis of in het nieuwe huis, afhankelijk van wanneer je je kat wilt verhuizen en waar jij slaapt.

Richt een lege kamer in huis in voor je kat, met zijn of haar spulletjes, een kattenbak, reismandje, speelgoed, krabpalen, eten en drinken. Dit is de kamer waar je kat enkele dagen voor het verhuizen en tijdens de verhuisdag kan doorbrengen. Plak ook op de deur een briefje met dat je kat in die kamer zit en de deur dicht moet blijven.

Je kat zal het niet leuk vinden om opgesloten te zitten, maar het is prettiger voor hem of haar dan in een chaotisch huis te leven. Op deze manier kan je ongestoord je gang gaan en alles zorgvuldig inpakken en klaarzetten voor de verhuisdag. Natuurlijk kun je af en toe kijken of het goed gaat en even knuffelen met je kat. Zo kun je ook zien hoe je kat zich voelt en of hij of zij op z’n gemak is.

Als je veel mensen over de vloer hebt of er is veel geluid, dan kun je ook een rustig muziekje opzetten in de kamer van je kat. Dan krijgt hij of zij minder mee van alle drukte in huis. Ook kun je Feliway gebruiken. Dit zijn hormonen die via een verdamper verspreid worden in de ruimte. Deze hormonen geven je kat een ontspannen gevoel en werkt ondersteunend tijdens deze stressvolle dagen.

Op het moment dat alle spullen versleept worden, er veel mensen door huis lopen en jij druk bent, kun je het beste je kat ook met rust laten. Hij of zij zit veilig in de kamer en kan zich daar verstoppen of terugtrekken. Laat niemand in de kamer komen, zeg dat dan ook tegen iedereen die helpt en in huis is.

Nieuwe woning

Het plaatsen van je kat in een nieuwe woning hangt ook van enkele scenario’s af. Is de woning al helemaal af? Heeft je kat zijn of haar spulletjes staan? Moet er nog geklust worden of moeten de spullen nog in huis komen?

Mocht je huis helemaal af zijn en je kunt zo in je nieuwe huis trekken, zorg er dan ook voor dat van te voren al spulletjes van je kat in huis staan. Leg bijvoorbeeld een dekentje neer over de bank waar je kat eerder al heerlijk in heeft geslapen. Zet de krabpaal neer, de water- en drinkbakjes. Allemaal vertrouwde geuren en spulletjes. Je kunt ook een Feliway verdamper gebruiken.

Als de rust in huis is en er geen mensen meer rondlopen kun je je kat gaan verhuizen. Laat je kat eerst alleen in de woonkamer komen, zet je kat met het reismandje bij bijvoorbeeld zijn of haar krabpaal neer en laat je kat zelf uit de reismand klimmen (of help er eventueel bij). Laat je kat zijn of haar eigen initiatief nemen en zelf bepalen hoe en wanneer hij of zij de woonkamer verkent.

Als je kat eenmaal een beetje vertrouwd is dan kun je de kattenbak laten zien en het voer- en drinkbakje. Zo weet je kat waar hij of zij naar toe moet. Zorg er wel voor dat je kat een prettige route heeft om daar bij te komen. Leg bijvoorbeeld een kattentunnel neer of wat spulletjes waar je kat zich achter kan verstoppen of zich vertrouwd mee voelt. Zo is het minder spannend om door de ruimte te wandelen.

Probeer in te schatten hoe je kat zich voelt en hoe goed het gaat. Waarschijnlijk is het eerst beter om je kat alleen in de woonkamer te laten en op een later moment of een andere dag de rest van het huis te laten ontdekken. Zo is het overzichtelijk voor je kat en kan hij of zij langzaam wennen.

Mocht je nieuwe huis nog niet helemaal af zijn, of je wilt je kat in het nieuwe huis hebben voordat de verhuizers komen, zorg er dan voor dat je kat in een aparte kamer kan verblijven. Richt deze kamer helemaal in met zijn of haar spulletjes. Ook hier kun je weer een rustig muziekje aanzetten en een Feliway verdamper gebruiken. Laat je kat pas de kamer verlaten als je woning zo goed als af is en je kat zo min mogelijk stress kan krijgen.

Laten wennen

Je kat heeft tijd nodig om te wennen aan het nieuwe huis. Je kat zal langzaam het huis moeten verkennen. Pak dat rustig aan en laat je kat ruimte voor ruimte ontdekken. Laat je kat alles zelf doen, als hij of zij niet durft dan komt dat op een ander moment wel. Neem je tijd en doe vooral waar je kat zich prettig bij lijkt te voelen.

Het zal helpen om overal eigen spulletjes van je kat neer te zetten. Zoals een krabpaal en mandje op een andere verdieping of in de gang. Dan voelt de route direct al wat meer vertrouwd voor je kat. Houd er ook rekening mee dat je op elke verdieping waar je kat mag komen een kattenbak staat, om ongelukjes of problemen te voorkomen. Denk ook aan waterbakjes! Je kat heeft graag toegang tot verschillende plekjes water in huis.

Zorg er in ieder geval voor dat je kat het huis kan verkennen vanuit een vertrouwde plek. Zoals de krabpaal, of de woonkamer of aparte kamer waar je kat al bekend mee is. Je kat moet wel terug kunnen naar deze plek en vanuit hier langzaam het hele huis ontdekken.

Als je kat naar buiten mag, doe dat de eerste periode niet. Je kat moet zich eerst helemaal thuis voelen en weten dat het zijn of haar nieuwe huisje is. Na een tijdje kan je kat rustig vanuit de tuin de buurt verkennen.


Hoe is de verhuizing gegaan?

Ben jij al een keer met je kat verhuisd? Wij zijn benieuwd wat jij hebt gedaan en hoe je kat de verhuizing heeft ervaren. Laat het ons weten als reactie onder dit bericht of tag ons op Facebook of Instagram via @Catlab.blog.

6

3 thoughts on “Huis & Inrichting | Verhuizen met je kat, hoe pak je dat aan?

 1. Fijn en een goed mooi beschreven verhaal, over de kat en verhuizen.
  Hier ook van toepassing.
  Bob gaat straks verhuizen.
  Spannend. Voor mij/ons en Bob. In zijn 13e jaar de 3e keer.
  Hier een minidorp…weilanden…. grote tuin en een katten luik. In en uit lopen. Naar kleiner. Groot dorp. Veel drukker. Geen katten luik. Kleinere tuin. Veel veranderingen. Vooral voor Bob. Binnen houden eerst. Waar komt de kattenbak enz.
  Zal mij er ook goed mee bezig houden. En ook goed aan Bob denken.
  Bedankt voor dit informatieve stuk.

  1. Hoi Diana,

   Wat fijn dat dit bericht je heeft geïnspireerd. Verhuizen voor Bob zal wel veel impact hebben, vooral ook door zijn leeftijd en de ruimte die hij nu gewend is. Hopelijk gaat het helemaal voorspoedig. Probeer hem maar goed in de gaten te houden en aan te voelen waar hij behoefte aan heeft. Je kunt ook altijd advies vragen bij een kattengedragsdeskundige, via bijvoorbeeld een (gratis) telefonisch spreekuur. Mocht je daar interesse in hebben dan kunnen we je een kattengedragsdeskundige adviseren. Misschien geeft dat je minder zorgen!

   Veel succes en plezier gewenst met het verhuizen en geef Bobje maar een dikke knuffel van ons. We volgen zijn hele nieuwe avontuur de komende tijd ook op Instagram hoor.

   Liefs,

   Het vrouwtje van professors Benji & Baldr

   1. Dankje.
    Ik ga er vooralsnog vanuit het goed zal gaan.
    We verhuizen Bob op het allerlaatste moment.
    Zodat alles daar klaar staat voor hem.
    We gaan het zien.

    Groetjes….miauw van Bob.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *