Finn | Catlabcat | Sep. 2019

De Catlabcat van september 2019 is Finn, ze is een hele lieve, knuffelige en stoere Europese Korthaar van één jaar oud. Haar verhaal is bijzonder, want ze heeft een aandoening en wat is ze sterk en dapper. Daarom heet ze ook Finn! Lees verder om haar te leren kennen.

Waarom Finn in de Catlab-spotlight?

Finn hebben wij ontmoet op Instagram en we hebben aan haar gevraagd of ze Catlabcat van september wil worden. Finn heeft namelijk een onvoorstelbaar sterk karakter, ondanks een heftige aandoening en enorm slechte start lijkt Finn elke dag gelukkig met haar leven. Ze is een echte doorzetter en heeft gevochten voor haar bestaan. Wij vinden het bijzonder dat we haar verhaal mogen delen en vinden het heel fijn om haar extra aandacht te mogen geven.

Wie is Finn?

Finn is als kitten in huis gekomen bij haar vrouwtje en baasje in Rotterdam. Ook woont poes Lexie van vier jaar bij hun in huis. Soms zijn er ineens wat meer kittens bij, want die vangen haar baasjes regelmatig op. Daar rent ze dan ook achteraan alsof ze zelf nog zo klein is.

Finn is graag buiten, maar door haar aandoening mag ze alleen met toezicht op het balkon of in de binnentuin. Het balkon is met het mooie weer dan ook haar favoriete plekje. Ze geniet zichtbaar van alles wat er buiten gebeurt maar komt tussendoor ook vaak nog even naar binnen om te knuffelen.

Ze is een allemansvriendinnetje en vindt eigenlijk alles en iedereen leuk. Bij visite wil ze door iedereen geaaid worden en gaat ze van schoot naar schoot. Met haar grote zus Lexie zou ze het liefst elke dag knuffelen, maar Lexie is meer een einzelganger en houdt daar niet zo van. Finn is een echte knuffelkat en ligt gerust een film lang op schoot te spinnen van genot. Ook Billy, de hond van de buren, vindt ze heel erg leuk. Als hij op bezoek is gaat ze bij hem liggen en wast ze zijn oren.

Star Wars nestje

Het vrouwtje en baasje van Finn vangen in samenwerking met asiel Stichting Haags Dierencentrum al een aantal jaar kittennestjes op en vaak ook met de moederpoes erbij. Het nestje van Finn was maar een paar dagen oud, vier kleine, pluizige hummeltjes met een hele jonge moederpoes. Twee meisjes en twee jongetjes (dat dachten ze).

Het nestje kreeg het thema Star Wars. Moederpoes Leia was jonger dan een jaar oud en had eigenlijk geen idee wat ze met haar kittens moest. Daardoor kregen de kittens niet voldoende de gelegenheid om te drinken en moesten ze met de fles bijgevoerd worden. Er werd veel werk verzet om ervoor te zorgen dat de kittens aan niets tekort kwamen. Ze mochten bijvoorbeeld langer bij de moederpoes drinken als Leia geaaid werd, dat deden de baasjes dan ook graag.

Twee kittens gingen met sprongen vooruit en mochten ook op de juiste leeftijd geadopteerd worden. Maar twee andere kittens, waaronder Finn, bleven achter in gewicht en ontwikkeling. Op een gegeven moment werd duidelijk dat deze twee kittens moeite hadden om zich voort te bewegen, terwijl de twee gezonde zusjes al door de woonkamer renden. Ze bleken cerebellaire hypoplasie te hebben: een hersenaandoening die ervoor zorgt dat de motoriek en het evenwicht van de kat niet goed werken. Hierdoor valt de kat vaker om en heeft moeite met lopen, het wordt ook wel ‘dronken zeemanssyndroom’ genoemd.

Finn’s moeilijke start

De baasjes hebben direct gezorgd dat ze de kittens extra konden ondersteunen, door bijvoorbeeld te oefenen met lopen. Één kitten had een zwaardere vorm en liet duidelijk merken dat het niet meer ging, hij kon niet meer zelfstandig eten en drinken of zijn behoefte doen en uiteindelijk weigerde hij ook alles. Hij is vredig ingeslapen in het huis van zijn baasjes. Na dit verdriet kwam bij het vrouwtje een soort oerkracht naar boven, ze was nog vastberadener om al het mogelijke te doen voor Finn.

Het stoere karakter van Finn werd steeds duidelijker. Als haar vrouwtje of baasje hulp aanboden liet ze duidelijk merken dat ze het zelf allemaal wel kon. Toen ze zelfstandig kittenvoer kon eten kreeg ze door dat ze minder vaak omviel als ze de muur gebruikte als steunpilaar. Water drinken kon ze helemaal zelf met een hoge mok die ze kon gebruiken als houvast. Haar vrouwtje werd steeds verliefder op haar, op haar inventiviteit, doorzettingsvermogen en haar warme karakter. Finn was namelijk een stuk knuffeliger dan haar zusjes en lag het liefst al spinnend bij haar vrouwtje.

De doorzetter!

Door de spieren van Finn te masseren en met haar te oefenen, zoals zwemmen in een klein laagje water in bad, werden haar spieren steeds sterker. Hierdoor veranderde haar motoriek langzaam. Finn kreeg steeds beter door hoe ze zichzelf rechtop kon houden en banjerde met enthousiasme achter haar zusjes aan. Als ze toch omviel stond ze direct weer op. Met een glijbaan, gemaakt door haar baasje, kon ze zelfstandig de bank op en af komen.

Toen ze oud genoeg waren om geadopteerd te worden waren haar baasjes zo verknocht aan haar. Ze wisten het eigenlijk al die tijd al, Finn had haar forever home allang gevonden.

Ze is heel lief en aanhankelijk, maar tegelijkertijd ook stoer en zelfstandig. Ze is een echte doorzetter en laat zich niet uit het veld slaan door haar cerebellaire hypoplasie. Ze vangt vliegen uit de lucht en ‘rent’ verwilderd enthousiast achter een laser lampje aan. Hoe vaak ze ook omvalt, ze staat altijd weer op.

 

Finn?! 

In het asiel werd verteld dat het nestje van Finn zou bestaan uit twee jongens en twee meisjes. De namen waren dus daarop uitgekozen. Maar na een paar weken bleek Finn bij nadere inspectie toch een meisje te zijn! Omdat haar baasjes haar naam zo leuk vonden en ook goed vonden passen bij haar karakter heeft Finn haar naam Finn gehouden. Dit dappere en mooie meisje was gewoon Finn!

Voorbeeld voor allemaal

Lieve Finn, volgens mij ben jij een rijkdom voor je baasjes en een voorbeeld voor iedereen. Met jouw enorme doorzettingsvermogen en optimisme, daar kunnen we allemaal van leren. Het leven is met vallen en opstaan en dat weet jij als geen ander. We vinden het ongelofelijk knap van je hoe je met je vier pootjes door het leven stapt. We hopen dat je dat met veel geluk, plezier en blijheid doet. Zo te horen maak je van elke dag een knuffelig en vrolijk feestje.

Dankjewel dat we je verhaal mogen delen en we hopen dat je geniet van alle aandacht die je krijgt en dat je trots bent op de titel ‘Catlabcat van de maand september 2019’. We wensen je nog heel veel fantastische mooie avontuurlijke jaren toe, en dat alle opvangkittens maar veel van je mogen leren en je baasjes nog heel lang van je mogen genieten.


Profiel Finn

Volledige naam:

Finn

Ras:

Europese Korthaar

Leeftijd:

1 jaar (04-08-2018)

Karakter in drie woorden:

Liefdevol, doorzetter, knuffelkont.

Leukste eigenschap:

Als Finn bij je komt liggen, valt ze vaak spinnend in slaap.

Lekkerste snoepje:

Liquid Snack.

Komt altijd voor:

Natvoer, Liquid Snack en het laserlampje.

Op haar irritantst:

Door haar aandoening heeft Finn af en toe nog wel eens een ongelukje. Dan stapt ze bijvoorbeeld in haar eigen drol in de kattenbak. Dat is soms irritant maar hoort erbij.

Favoriete slaapplek:

Haar mandje voor het raam in de hal.

Favoriete speeltje:

Speelgoedvisjes aan een touwtje en het laserlampje.

Dit maakt Finn speciaal:

Er is niet één ding dat Finn speciaal maakt. Het pakket van alles bij elkaar, haar onzekere eerste weken, haar hersenaandoening, haar geweldige karakter, is wat Finn uniek maakt en waarom we haar geadopteerd hebben.


Ook in de Catlabcat-spotlight?

Heb jij of ken jij een kat die het verdient om in de Catlabcat-spotlight te staan? Laat het ons weten. Lieve katjes, huisloze katjes, gekke katjes, kittens of de senioren katten, alle katten zijn een Catlabcat!

6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *