Advies Dierenarts | Katten & Zomer

Kunnen katten zweten? Hebben ze last van de warmte? Is de zon gevaarlijk en wat vinden katten van de warme dikke vacht? Allemaal zomerse vragen die dierenarts Karen van de Rakt van Dierenkliniek Enschede beantwoord heeft.

Heerlijk languit liggen in het zonnetje, jagen achter alle vliegjes aan en extra laat thuiskomen van een dag vol avontuur in de buitenlucht. Tijdens de zomerse dagen komen ook katten in aanraking met de zon en hitte. Zelfs binnenkatten hebben ermee te maken, want ook in huis lopen de temperaturen op. Benji en Baldr brengen de tijd graag wat meer slapend door en zoeken de koele plekjes uit in huis. Hangen, gapen, soezen en een beetje poetsen.

Katten & Zomerse warmte

Maar hoe gaan katten nou echt met de warmte om en zijn er ook risico’s voor katten met deze zomerse temperaturen? Dierenarts Karen van de Rakt van Dierenkliniek Enschede (Cat Friendly Clinic met goud status) legt het ons uit.


Kunnen katten zweten?

Ja, bij de voetzooltjes kunnen katten wel degelijk zweten, ook bijvoorbeeld in stresssituaties.

Hoe raken katten warmte kwijt?

Via de voetzooltjes door middel van zweten (verdamping) en ook door te hijgen kunnen ze warmte kwijtraken, maar dit is voor katten heel ongewoon.

Hebben katten met een dikke/lange vacht meer last van warmte dan kortharige katten?

Ja en nee, dat ligt aan het type van de vacht. Indien een vacht goed is onderhouden hoef je een kat niet kort te scheren voor de zomer. De vacht kan echter ook juist zorgen voor een soort isolatielaag om warmte buiten te houden. Als de vacht gaat vervilten kan het hieronder gaan broeien en dan moet er wel wat aan gedaan worden.

Is liggen in de zon goed voor katten? En hoe kunnen we ze beschermen tegen de zon?

Lekker in de zon liggen kan geen kwaad maar te is nooit goed. Het risico bij witte katten of naakt (dun behaarde) katten is groter. Zo kan de huid van dieren door de zon verbanden, net zoals bij mensen. Plekken als de neusrug, oorschelpen, buik en liezen zijn het gevoeligst.

Je kan ze als volgt behoeden:

  • Beperk directe blootstelling aan zonlicht bij de risicogroepen, vooral tijdens de heetste uren van de dag
  • Voorkom dat uw dier op zijn rug gaat liggen ‘zonnebaden’
  • Gebruik een sunblock op de gevoelige plekken (er zijn speciale voor dieren beschikbaar)

 

Hoe herken je oververhitting en wat kun je als baasje eraan doen?

Katten kunnen zeker oververhit raken. Echter zorgen de meeste katten ervoor dat dit niet gebeurt. Zo zullen ze zelf schaduw of een koel plekje opzoeken. Mocht dit niet kunnen, doordat ze ergens opgesloten zitten, kunnen ze zeker oververhit raken.

Ze zullen beginnen met hijgen, krijgen warme oren en een rode neus. Indien hier nog niet wordt ingegrepen kunnen ze echt sloom worden en alleen nog maar liggen. Als de kat zich in deze situatie bevindt, is temperaturen van je kat verstandig. Dit moet tussen de 38-39,5 graden zijn. Je kunt de temperatuur laten dalen door de kat nat te maken met lauw water (niet met koud water dit werkt averechts). En uiteraard in een koele omgeving zetten. Indien de temperatuur veel hoger is, is het verstandig om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan.

Kun je als baasje je kat helpen tegen de zomerse warmte? Door bijvoorbeeld de kat nat te maken, in water te laten spelen of een koelmat neer te leggen?

Ja, zolang de kat zelf een keuze kan maken om het te gebruiken of niet. De vacht nat maken mag bij de kat wel, er zijn echter veel katten die dit niet zo heel leuk vinden.


Fris de zomer door

Lieve baasjes, vergeet dus niet om je kat extra in de gaten te houden met deze hoge temperaturen en zorg dat ze makkelijk bij drinkwater kunnen komen. Denk aan verbranding door de zon en denk aan verkoeling voor de warmte (zoals leuke waterspelletjes en veilige gekoelde kleedjes). En denk natuurlijk ook aan jezelf! Zo kunnen jullie beide zorgeloos genieten van het zonnetje en komen jullie fris de zomer door.


Heb jij ook een vraag?

Zou je graag meer over een bepaald onderwerp willen weten? Heb je een vraag of weet je een leuk zomers avontuur van jouw kat? Laat het ons weten als reactie onder dit bericht.

3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *